Nuosprendis: radai beglobį šunį - pats jį ir priglausk

Beglobiai gyvūnai – opi problema bet kuriame mieste. Įvairios gyvūnų globos organizacijos stengiasi pagelbėti kuo didesniam kiekiui benamių gyvūnų, tačiau išspręsti visas problemas - ne jų rankose. Ką daryti? Kur ieškoti sprendimo būdų?

Skaitytojas Paulius į GRYNAS.lt redakciją atsiuntė laišką, kuriame išdėstė problemą, su kuria susidūrė: „Šiandien ryte prie laiptinės durų radau benamį šuniuką, grynaveislę taksiukę. Matosi išalkus ir pamesta. Pats šiek tiek pašėriau, tačiau namo pasiimti negaliu su savimi, nes ir taip auginu du šunis. Nutariau paskambinti į įvairias prieglaudas. Skambinau į kelias, tačiau atsako negavau,“atseit“ nėra vietos, nežino kiek laisvų vietų likę ir pan.“, - pasakoja skaitytojas.

Jis teigė dar bandęs pasiskambinti ir į kelias organizacijas, kurios priglaudžia benamius, tačiau ten paaiškėjo keista situacija. Klaipėdos miestas, kuriame ir gyvena skaitytojas, neturi sudaręs sutarties su beglobių gyvūnų organizacijomis, todėl miestiečiams, radusiems beglobius gyvūnus, rankos lyg užrištos. Arba priimk pas save, arba palik gatvėje.

„Skambinau į savivaldybę, o šie pareiškė, kad vyksta konkursas, kuris užsitęs dar dvi savaites. Kuomet paklausiau, ką daryti su šuniuku, atsakymas buvo „tai patys priglauskit, mes negalime niekuo padėti“, - toliau istoriją dėsto Paulius.

Prieglauda pilna, tačiau situacijos tragiška nevadina

Klaipėdoje veikiančios savanoriškos šunų ir kačių prieglaudos „Penkios pėdutės“ savanorė Simona Šakinytė GRYNAS.lt teigė, kad patarimas skaitytojui tokiu atveju galėtų būti tik vienas – jeigu jam iš tiesų rūpi šunelio likimas, reikia prisidėti pačiam, priglausti keturkojį ir bandyti jam surasti namus.

„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad pati tokiu atveju paimu laikinai globai ir ieškau savarankiškai gyvūnui namų. Kadangi esame savanoriška globa, jeigu neturime vietų, gyvūnų nemigdome tam, kad atsirastų vieta. Kiekvieną gyvūną priimant, jį reikia laikyti atskirai, tai nėra kaprizas, - aiškino savanorė. - Vienintelis dalykas, ką aš galiu jam (skaitytojui – red. past.) patarti – jeigu jis tikrai nori padėti, o ne tik kelti bangas ir pykčius ant kažko, jam reikėtų arba pačiam paimti į namus, arba galima mums atsiųsti nuotraukas ir mes per Facebook paskelbiame, paplatiname. Galbūt kažkokie pažįstami galėtų laikinai priglausti“.

Šiuo metu „Penkių pėdučių“ prieglaudoje gyvena apie 40 šunelių, tačiau S. Šakinytė sako, kad kur kas blogesnė situacija su katėmis, o ne šunimis. Jų yra daugiau ir joms surasti namus sunkiau.

„40 šunelių yra didžiausias skaičius, kiek pas mus telpa. Nepasakyčiau, kad situacija su šunimis yra tragiška, katinų daug daugiau. Aišku, dabar Klaipėdoje „Aumura“ nutraukė savo darbą, dabar nėra kas gaudo beglobius gyvūnus, todėl situacija tikrai yra sudėtingesnė. Mums visi skambina, skundžiasi, kokie mes blogi, kad nepriimame visų iš eilės. Taip, mes truputį iš proto kraustomės, bet situacija yra pataisoma. Žmonės nori gyvūnų, mes, nuoširdžiai kalbant, ne visiems juos atiduodame. Jeigu visiems atiduotumėm, turbūt per dieną po dešimt gyvūnų išeitų į namus, o dabar išeina po kokį vieną, nes juk ne kiekvienam gali duot. Tiesiog žmonės labai išpučia burbulą, nenori patys prisidėti, visi nori, kad kažkas padarytų, o patys nenori nė piršto pajudinti“, - svarstė S. Šakinytė.

Beglobis šuo – ne dovana

Beglobiai gyvūnai „Penkių pėdučių“ globos namuose nedovanojami už dyką. Norintiems priglausti keturkojį draugą, reikia susimokėti 50 Lt mokestį, kuris eina į bendrą organizacijos biudžetą, skirtą gyvūnų išlaikymui globos namuose. Katės ir šunys nėra atiduodami kiekvienam norinčiam, nes savanoriai kruopščiai stebi, kad keturkojis neiškeliautų nepilnamečiams vaikams, tėvams, kurie augintinį nori pasiimti kaip dovaną vaikams, žmonėms, kurie girtuokliauja ir pan. Yra stebima bendra situacija, kad beglobis gyvūnas neiškeliautų į namus, kuriuose nėra sąlygų juo tinkamai pasirūpinti ir kad jo paėmimas nebūtų vienadienis įgeidis.

„Mūsų manymu, gyvūnas, pririštas prie būdos, gyventi negali. Aišku, kad iš 100 mūsų atiduotų, koks 10 ir gyvena prie būdos, gal žmonės apgauna, mes patikrinti negalime. Žiūrime, kad šuo nebūtų atiduodamas dovanai“, - sakė S. Šakinytė.

Savanorės teigimu, atiduodami šunys ir katės jau būna paskiepyti ir suaugę sterilizuoti, todėl 50 Lt mokestis labiau dengia šias išlaidas nei yra mokestis už patį gyvūną. S. Šakinytė pasakoja, kad būna žmonių, kurie skundžiasi, kad neturi už ką susimokėti, kad ir šios simbolinės sumos, bet tuomet kyla natūralus klausimas, kaip bus pasirūpinta augintiniu?

Iš viso globos organizacijoje šiuo metu dirba pastovūs 3-4 savanoriai, tačiau pagalbos iš žmonių netrūksta. Kreipiasi daug norinčiųjų pridėti, tačiau savanorė Simona mini dar ir tą faktą, kad dauguma žmonių neįvertina atsakomybės, kurią teks prisiimti.

„Labai yra daug norinčiųjų, kurie skambina ir rašo kiekvieną dieną, bet jie vieną dieną ateina ir supranta, kad neglostyti šunelius reiks, o rimtai dirbti, ir nebegrįžta“, - sakė „Penkių pėdučių“ savanorė Simona.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rimtas

rimtas portretas
tas is savivaldybes, kuris siule dvi savaites palaukt, reikejo ta taksiuke jam ir permest per tvora, lai laiko. o sakinytei patarimas, kates dalink gyvaciu laikytojams, ir vilkas sotus bus, ir jums uz migdyma moket nereiks, ir vietos bus narvuose.

as

as portretas
per ta dideli sunu mylejima greitai negalesit praeiti per sunis kaip ir per bomzus .ir is kur atsirado tas sunu sureiksminimas, gal nuvaziuokit i kaimus , pamatysit kiek ten alkanu valkataujanciu sunu ,tai susirinkit juos ir isteikit globos namus ,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių