Nuo apalpimo - “čiulptukas” suaugusiems

  • Teksto dydis:

Vanderbilto universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė suaugusius nuo apalpimo galintį apsaugoti prietaisą, kuris panašus į kūdikių žinduką, skelbia dailymail.co.uk.

Šis prietaisas skirtas asmenims, jaučiantiems galvos svaigulį. Jo pagalba padidinamas kraujo tekėjimas į smegenis, tad naujovė pasitarnautų kraujospūdžio sumažėjimo varginamiems pacientams.

Atliktas tyrimas su 100 pacientų parodė, kad prietaisas net 50 proc. padidina kraujo spaudimą, tad daugiau kraujo patenka į smegenis. Skelbiama, kad "čiulptuku" nėra sunku naudotis.

Vadinamoji ortostatinė hipotenzija ypač paplitusi vyresnio amžiaus žmonių tarpe. Manoma, kad dėl šio sutrikimo apalpsta 1 iš 10-ties žmonių, sulaukusių 60 metų ir vyresnių.

Prietaise įmontuotas vanzdelis, per kurį pacientas kvėpuoja. Jo pagalba ribojamas oro patekimas į burną, tačiau skatinami išsiplėsti plaučiai. Smegenys pajunta deguonies trūkumą ir suaktyvina širdies darbą bei kraujotaką.

Pagrindinis šios ligos simptomas – senstant imamas jausti kraujo tekėjimo trūkumas į galvą. Kitos galimos priežastys - dehidratacija, širdies ligos ir diabetas. Apalpimas taip pat sietinas su kai kurių vaistų vartojimu. Jų tarpe – diuretikai, beta adrenoreceptorių blokatoriai ir dalis antidepresantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių