Norite išmokti programuoti? Penki ženklai, padėsiantys išsirinkti norimą kryptį

  • Teksto dydis:

Stipriai trūkstant programuotojų Lietuvoje, dažnas pradedantysis, žengiantis į šią sritį, pasiklysta įvairių pasirinkimų gausoje.

Dažniausiai renkamasi tarp vidinio programavimo (angl. Back-end), duomenų analitikos, infrastruktūros inžinerijos (angl. DevOps) ir grafinių vartotojo sąsajų programavimo (angl. Front-end). Pastaroji yra viena geidžiamiausių darbdavių, po kuria slypi kur kas daugiau nei vien dizaino kūrimas. Abejojantiems, ar ši sritis jiems yra tinkamiausia, pagelbės penki pagrindiniai ženklai, rašoma pranešime spaudai.

„Grafinės vartotojo sąsajos programavimas arba dar vadinamas išorinis programavimas apima viską, ką mato vartotojas įsijungęs bet kurį tinklapį. Tai dizainas, jo modeliavimas, patogios vartotojo sąsajos kūrimas, duomenų filtravimas ir begalė kitų dalykų. Daugeliui besidominčių šia sritimi, kyla klausimų ne tik kaip jos mokytis, bet ir ar ji žmogui patiks. Todėl norėdami padėti abejojantiems, išskyrėme penkis pagrindinius ženklus, kurie turėtų pagelbėti apsisprendžiant, ar grafinių vartotojų sąsajų programavimas skirtas būtent jums“, – sako Modestas Kapušinskas, tarptautinės įmonės „KAYAK“ kartu su lietuvių „NFQ Technologies“ kuriančios vieną didžiausių meta-paieškos variklių, inžinerijos vadovas.

Pirmas ženklas: mėgstate patrauklų akiai dizainą

„Jei tiesiog naršant internete akis užkliūna už to, kaip atrodo tinklapio dizainas, tai geras ženklas, jog jums patiktų būtent šio tipo programavimas. Nors šios srities specialistai ne vien tik kuria patrauklų dizainą, tačiau taip, kaip atrodo puslapis, yra viena svarbiausių šių profesionalų užduočių. Naujas produktas turi įsitvirtinti rinkoje, kurioje jau būna alternatyvūs konkurentų produktai, todėl puslapio dizainu klientų širdis reikia pavergti per pirmas kelias minutes. Dėl šios priežasties yra labai svarbus estetikos suvokimas“, – pastebi M. Kapušinskas.

Antras ženklas: jaučiate malonumą kurdami

Programavimas kaip disciplina siūlo absoliučią laisvę kurti: „Daugeliui programavimas patinka tuo, kad kompiuteris atliks norimus veiksmus, kuriuos jam paliepsite, todėl esate visiškas kūrybos šeimininkas. Vartotojo sąsajos programuotojas yra tarsi menininkas, kuris turi platų įrankių spektrą bei gali sukurti ir bronzinę statulą, ir nutapyti paveikslą. Todėl tarp grafinių vartotojų sąsajų programuotojų komandoje gali būti žmonių, kurie anksčiau turėjo ne tik patirties su kompiuteriais, bet ir patirties su kūryba – dizainerių, architektų. Jie gali išnaudoti savo aistrą ir kūrybos laisvę ir kurdami grafinę vartotojų sąsają.“

Vartotojo sąsajos programuotojas yra tarsi menininkas, kuris turi platų įrankių spektrą bei gali sukurti ir bronzinę statulą, ir nutapyti paveikslą.

Trečias ženklas: esate žingeidus

Programuotojo karjera – labai dinamiška ir besikeičianti, todėl patiks tiems, kurie nori nuolat tobulėti: „Išorinis programavimas apima platų spektrą technologijų – nuo pakopinių stilių šablonų (angl. CSS) animacijų ir vizualių efektų iki sudėtingų algoritmų kūrimo naudojant „Javascript“ programavimo kalbą. Be to, šios technologijos tobulėja ne metais, o mėnesiais, todėl niekada nesijausite viską žinantys.“

Ketvirtas ženklas: mėgstate iškart matyti rezultatą

„Išorinis programavimas nuo vidinio skiriasi tuo, kad galite pakankamai lengvai ir greitai matyti savo darbo rezultatą naršyklėje. Atlikus visai nesudėtingus veiksmus galima sukurti vizualų rezultatą, kurį jau galite parodyti draugams, kai vidinio programavimo specialistų darbo rezultatas dažniausiai yra greičiau veikianti sistema ar daugiau informacijos duomenų bazėje. Todėl jei ne visada turite kantrybės ir norite iškart matyti savo darbų vaisius, rinktinės kurti vartotojų sąsajas“, – pataria specialistas.

Penktas ženklas: turite verslumo gyslelę

Nors verslumo savybė nėra būtina, bet M. Kapušinskas pastebi, jog šių dienų grafinių vartotojų sąsajų kūrimo specialistai nėra vien tik užduočių vykdytojai: „Jau praeityje laikai, kai programuotojai tiesiog gaudavo tiksliai iki smulkmenų apibrėžtą užduotį. Dabar norima, kad šis specialistas pats mąstytų, kaip išspręsti problemą ar sukurti naują funkcionalumą. Kadangi didžioji dalis grafinių vartotojų sąsajų kūrimo yra susiję su elektronine komercija, todėl ir programuotojai jau dabar turi suprasti, kokią įtaką jo veiksmai daro verslui, išmanyti įvairias verslo metrikas ir tokius terminus kaip paspaudimų rodiklis ar konversijų koeficientas. Tokios žinios tikrai pravers tampant geriausiu specialistu.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių