Niekada neturėsite daugiau smegenų ląstelių nei gimimo dieną

Maždaug 100 trilijonų – tiek ląstelių sudaro mūsų smegenis. Deja, šis skaičius metams bėgant gali tik mažėti, o ne augti. Pagal kai kuriuos skaičiavimus, per dieną galime prarasti apie 9 tūkst. smegenų ląstelių! Nors skaičius atrodo labai didelis, visgi jis menkas palyginti su tuo, kiek ląstelių mums dar lieka.

Smegenys nepaprastai jautriai reaguoja į patiriamą stresą ir nerimą. Nervų ląstelėms reikia tiek daug energijos, kad smegenys tam sunaudoja iki 20 proc. viso organizme esančio deguonies. Gal todėl neretai blogas emocijas stengiame vyti šalin saldumynais? Juk smegenys sunaudoja net 60 proc. organizmo gliukozės atsargų.

Na, o, jei sugalvotume ištiesinti visas didžiųjų smegenų pusrutulių raukšles, jos padengtų keturis įprasto A4 formato lapus. Tai išorinė smegenų dalis, kuri, kaip teigiama, yra žmogaus sąmoningo proto buveinė.

Pasąmonė mūsų prote gali kurti jutimines simuliacijas, kurias vadiname sapnais. Manoma, kad didžioji dalis žmonių per naktį spėja susapnuoti penkis sapnus, taigi beveik 2 tūkst. sapnų per metus. Skaičius nemažas, bet ir negali būti kitaip – juk miegodami praleidžiame maždaug 122 dienas per metus.


Šiame straipsnyje: smegenysnervailąstelės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių