Neteisėta programine įranga naudojamasi vis dažniau

  • Teksto dydis:

Kaip rodo pasaulio programinės įrangos (PĮ) industriją vienijančio BSA l The Software Alliance (BSA) atstovų duomenys, pernai Lietuvos bendrovėse užfiksuota daugiausia neteisėtos PĮ naudojimo atvejų per penkerius metus – 31. Vis tik, lyginant su ankstesniais metais, nesusiduriama su atvejais, kai bendrovės savo IT ūkyje naudoja tik nelicencijuotą PĮ. Deja, pakankamai dažnai įmonės, pažeidusios autorių teises, dalyvavo viešuosiuose pirkimuose.

„Stebint praėjusius metus galima pasidžiaugti, kad Lietuvos teisėsaugos institucijos aktyviau tikrino, ar Lietuvos bendrovių naudojama PĮ yra tinkamai licencijuota. Džiugu ir tai, kad 2016 m. nebesusidūrėme su tokiais atvejais, kai absoliučiai visas bendrovės IT ūkis paremtas neteisėtomis kompiuterių programomis. Tačiau tendencijos išlieka tos pačios – didelė dalis Lietuvos įmonių nežino, kokią PĮ naudoja savo veikloje ir ar ji tinkamai licencijuota. Todėl dažnai įmonės net pačios neįtaria, jog pažeidžia įstatymus, ginančius autorių teises į kompiuterių programas“, – teigia BSA atstovė Lietuvoje teisininkė Ernesta Seiliūtė.

Anot jos, ypač dažnai įmonėse nėra asmens, atsakingo už IT ūkio priežiūrą, taip pat vidaus darbo tvarkos, kuri reguliuotų programų naudojimą. Didžioji dalis Lietuvos įmonių neatlieka reguliarių naudojamos PĮ auditų, nevykdo Inventorizacijos taisyklių reikalavimų ir neinventorizuoja kompiuterių programų licencijų. Tai keletas priežasčių, dėl kurių vis dar egzistuoja nelicencijuotos PĮ naudojimo atvejai Lietuvos bendrovėse.

E. Seiliūtė teigia, kad be teisinės atsakomybės ir neigiamos įtakos reputacijai, moksliniai tyrimai rodo stiprų ryšį tarp kibernetinių atakų ir nelicencijuotos PĮ naudojimo, todėl įmonės, naudojančios neteisėtą PĮ, ypač rizikuoja savo IT infrastruktūros ir duomenų saugumu.

Pernai Lietuvos teisėsaugos institucijos užfiksavo 31 atvejį dėl nelicencijuotos BSA narių PĮ naudojimo. Šis skaičius yra didžiausias per pastaruosius penkerius metus. Palyginimui, antras didžiausias skaičius užfiksuotas 2013 m., kai buvo nustatyti 25 pažeidimai, o mažiausias užpernai – 13.

Kliūtis viešuosiuose pirkimuose

Nelegalios PĮ naudojimas yra draudžiamas pagal LR Baudžiamąjį kodeksą, o baudžiamosios atsakomybės taikymas gali užkirsti arba apriboti įmonės galimybes dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Beveik pusė įmonių, kurias 2016 m. teisėsaugos institucijos nustatė kaip naudojančias nelicencijuotą PĮ, dalyvavo viešuosiuose pirkimuose.

Tai ypač aktualus klausimas projektavimo rinkai, kadangi dvi iš trijų bendrovių, kurios naudojo nelicencijuotą PĮ ir dalyvavo viešuosiuose pirkimuose, buvo projektavimo paslaugas teikiantys juridiniai asmenys.

Papildomi perkančiųjų organizacijų reikalavimai pateikti įrodymus, pagrindžiančius, jog sutarčiai vykdyti bus naudojama tik licencijuota PĮ, turėtų teigiamos įtakos situacijos gerinimui.

Legalumo svarba

Reguliaraus PĮ audito ar inventorizacijos trūkumas, gali turėti įtakos autorių teisių pažeidimams. Taip nutiko medienos apdirbimo įrengimų projektavimo ir gamybos bendrovei „Ukmega“, kuri kompensavo 9 tūkst. eurų dydžio žalą BSA narėms už nelicencijuotos PĮ naudojimą.

Kaip teigia bendrovės direktorius Regimantas Šulčius, nors įmonė ir nedalyvauja viešuosiuose pirkimuose, ateityje planuojama atlikti reguliarius PĮ auditus kartu su profesionalaus specialisto pagalba: „Didžioji mūsų naudojamos PĮ dalis buvo tinkamai licencijuota, visgi, mes reguliariai netikrinome to, ką naudojame. Paaiškėjo, kad nepaisant to, jog buvome įgiję PĮ licencijas, reikalingas įmonės veiklai, dėl centralizuoto PĮ valdymo trūkumo buvo įdiegtos būtent neteisėtos kopijos. Be to, mes patikėjome su PĮ susijusias problemas specialistui, kuriam, kaip paaiškėjo vėliau, trūko kompetencijos ir intelektinės nuosavybės teisėtumo užtikrinimo žinių. Mano nuomone, siekiant išvengti neteisėto kompiuterių programų naudojimo, labai svarbu kontroliuoti darbuotojus, kurie yra atsakingi už programų diegimą, užtikrinti, kad visa įmonėje naudojama PĮ atitiktų gamintojų nustatytas licencijavimo taisykles. Taip pat ypač svarbu reguliariai atlikti nepriklausomą kompiuterių ir programų auditą“.

„Ukmega“ atstovas teigia, kad jų įmonėje pokyčiai vyksta: „Šiuo metu samdome įmonę, galinčią suteikti reikiamas konsultacijas PĮ naudojimo klausimais. Atsakingi įmonės darbuotojai gilinasi į kompiuterių programų teisėto naudojimo nuostatas, savo žinias tobulina mokymuose. Suvokiame, kad naudojant licencijuotą PĮ užtikrinamas stabilus ir efektyvus darbas, gaunami atnaujinimai iš programų gamintojų, suteikiama techninio aptarnavimo garantija, apsaugomi kompiuteriai nuo kenkėjiškos PĮ“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių