Naujasis „Virgin Galactic“ erdvėlaivis išbandytas per pirmąjį sklendžiamąjį skrydį

  • Teksto dydis:

JAV bendrovė „Virgin Galactic“ šeštadienį pranešė, kad jos naujasis erdvėlaivis sėkmingai atliko pirmąjį sklendžiamąjį skrydį.

Šis bandymas žymi svarbią pažangą po ankstesnio šios kompanijos aparato pražūtingos katastrofos prieš dvejus metus.

Naujasis „SpaceShipTwo“ klasės erdvėlaivis „VSS Unity“ buvo iškeltas „WhiteKnightTwo“ klasės lėktuvo nešėjo „VMS Eve“ iš Mohavių oro ir kosmoso uosto Kalifornijoje, sakoma bendrovės „Twitter“ žinutėje.

Paleistas nešėjo „VSS Unity“ tęsė skrydį savarankiškai sklęsdamas ir sėkmingai nusileido, pridūrė „Virgin Galactic“, priklausanti Didžiosios Britanijos verslo magnatui Richardui Bransonui (Ričardui Bransonui).

„VSS Unity“ nusileido. Aparatas ir įgula saugiai grįžo po sėkmingo pirmojo bandomojo sklendžiamojo skrydžio“, – sakoma „Virgin Galactic“ žinutėje su saitažyme #SpaceShipTwo.

Bendrovė pažymėjo, kad per pirmąjį skrydį erdvėlaivio svoris buvo mažesnis nei įprasta. Šis sėkmingas bandymas atveria kelią nuodugnesniems bandymams ore, kol bus galima pirmąkart skrendant paleisti „Unity“ hibridinį raketinį variklį.

„Virgin Galactic“ patyrė didelę nesėkmę 2014 metų spalį, kai pirmasis „SpaceShipTwo“ erdvėlaivis subyrėjo virš Mohavių dykumos.

Tąsyk pirmasis erdvėlaivio pilotas buvo sužeistas, bet sėkmingai nusileido parašiutu. Antrasis pilotas žuvo.

Tyrėjai padarė išvadą, kad katastrofa įvyko dėl oro stabdžių, per anksti suveikusių per bandomąjį skrydį.

„Virgin Galactic“ savo naująjį erdvėlaivį pristatė vasarį per komplekse Mohavių dykumoje surengtą ceremoniją. Šis aparatas ir atrodo labai panašus į savo pirmtaką.

Bendrovė pabrėžė, kad komerciniai keleivių skraidinimai į kosmosą nebus pradėti, kol bus užtikrintas operacijų saugumas.

„SpaceShipTwo“ eksperimentinis prototipas „SpaceShipOne“ 2004 metais tapo pirmuoju kosmoso ribą pasiekusiu privačiu erdvėlaiviu.

Bendrovė yra užsibrėžusi rengti turistinius suborbitinius skrydžius, per kuriuos erdvėlaiviai kiltų į didesnį kaip 100 km aukštį.

Galbūt naujasis aparatas kada nors skraidins šešis keleivius per tris valandas trunkančią pramogą, kurios metu žmonės trumpai patirs nesvarumą ir galės grožėti neprilygstamais Žemės vaizdais.

Nors bilietas į tokią kelionę kainuoja 250 tūkst. JAV dolerių (apie 235 tūkst. eurų), juos rezervavo jau daugiau kaip 600 žmonių, trokštančių tapti astronautais – įskaitant Holivudo žvaigždes Leonardo DiCaprio (Leonardą DiKapriją) ir Ashtoną Kutcherį (Aštoną Kačerį).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių