Jaunimas legalią muziką atranda internete

  • Teksto dydis:

Jei vos prieš keletą metų daugumos lietuvių grotuvuose skambėjo nelegaliai atsisiųsta muzika, šiuo metu situacija keičiasi iš esmės – jaunimas mielai renkasi legalius kokybiškus kūrinius nepaliaujamai populiarėjančiose internetinėse muzikos platformose.

Rinkos tyrimų bendrovės „Norstat“ apklausos metu paaiškėjo, kad beveik 90 proc. 15-35 metų amžiaus Lietuvos gyventojų muzikos klausosi internete ir nebesisiunčia jos į savo įrenginius. Poreikį siųstis mažina ir kai kuriose šių platformų įdiegta galimybė muziką išsaugoti bei jos klausytis net ir be interneto.

Muzika internete – bet kada ir bet kur

Prie teigiamų tendencijų nemenka dalimi prisideda žaibiškai auganti legalią muziką siūlančių interneto platformų, tokių kaip „Youtube“, „Soundcloud“ ar „Spotify“, pasiūla. Jos siūlo muziką „on demand“ (liet. „esant poreikiui“) – tada, kai vartotojui jos iš tiesų reikia. Be to, čia mėgiamos muzikos ras net ir išrankiausi bei plačiausio muzikinio skonio melomanai.

Beveik 20 proc. apklausos dalyvių kaip pagrindinį savo muzikos atradimų šaltinį įvardijo „Spotify“ – populiariausią legalios muzikos transliacijų platformą Lietuvoje bei pasaulyje. Įdomu tai, kad tarp jauniausių apklaustųjų šis skaičius dar didesnis – muzikos legaliai per „Spotify“ klausosi daugiau nei 35 proc. 15-19 metų asmenų.

Nebemato prasmės siųstis muzikos

Jaunimo muzikinių įpročių tyrimas atskleidė, kad legalios muzikos transliacijos internete išpopuliarėjo dėl kelių priežasčių. Visų pirma beveik trečdaliui jaunų žmonių svarbu, kad jų klausoma muzika būtų legali. Daugiau kaip pusė respondentų pagrindiniu legalios muzikos privalumu įvardijo galimybę atsidėkoti kūrėjams už jų darbą. Be to, daugiau nei 40 proc. apklausos dalyvių vertina aukštesnę legalios muzikos garso kokybę.

Kita priežastis – nenumaldomai augantis vartotojų mobilumas. Daugumai apklaustųjų siųstis failus iš interneto ir taip „užkimšti“ savo telefoną atrodo nelogiška, kai visą muziką galima pasiekti internetu, prie kurio prisijungsi praktiškai bet kada ir iš bet kur.

Nemenkesnis internetinės muzikos privalumas – saugumas. Klausydami muzikos tokiu būdu galite būti ramūs, kad neatsisiųsite kenksmingų failų.

Muzika net ir be interneto

Vienas pagrindinių „Spotify“ privalumų – platforma prisitaiko prie kiekvieno klausytojo muzikinio skonio. Tereikia perklausyti kelis mėgstamus kūrinius ir, užčiuopęs jūsų muzikinį pulsą, „Spotify“ pagal jį rekomenduos likusią muziką.

„Spotify“ taip pat sunaudoja gerokai mažiau interneto duomenų nei, pavyzdžiui, „YouTube“, nes groja tik muzikinius failus. Be to, įsigijus „Spotify Premium“ paketą, pasirinktų kūrinių galima klausyti net ir be interneto – tiesiog juos išsisaugojus telefone. „Spotify Premium“ taip pat išjungia įkyrias reklamas, leidžia klausytis itin aukštos garso kokybės įrašų bei suteikia kitų privalumų, lyginant su nemokama versija.

Apklausos metu paaiškėjo, kad net 60 proc. apklaustųjų mėgstamos muzikos paieškose svarbios draugų ir pažįstamų rekomendacijos. „Spotify“ klausytojai ne tik dalinasi  muzika su draugais, bet ir mato, ko klauso jų bičiuliai ir net mėgiami atlikėjai. Be to, „Spotify“ artimai draugauja su socialiniais tinklais, tokiais kaip „Facebook“, tad atrasti ir dalintis muziką tampa paprasčiau nei kada nors anksčiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Dauguma klausosi muzikos legaliai. O tada lieka nebeaišku... už ką dainorėliai mus reketuoja laikmenų mokesčiu ???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių