Mokslininkus nustebino rezultatai: įvardino, kiek veidų atpažįstame

  • Teksto dydis:

Jūsų šeimos nariai, draugai, buvę pažįstami, bendradarbiai, politikai, pasaulinio garso žvaigždės, istorinės asmenybės – kiek veidų atpažįstate?

Žmonės vienas kitą atpažįsta iš veido, nes mūsų uoslė yra gana prasta, o kūnus dangstome vis kitokiais drabužiais. Tačiau iki šiol buvo sunku nuspėti, kiek veidų atpažįsta vidutinis žmogus. Jorko universiteto mokslininkai atliko tyrimą ir patys nustebo matydami neįtikėtinus jų rezultatus.

Pažvelkime į žmonijos istoriją. Ilgiausią laiką žmonės gyveno mažose bendruomenėse, kurias sudarė vos keli šimtai žmonių. Įsivaizduokite pirmykštes bendruomenes, pirmuosius kaimus – kiek žmonių ten buvo? Net ir kur kas vėliau, visai neseniai žmonės per visą savo gyvenimą pamatydavo ne tiek daug veidų – tik dabar, kai daugelis persikraustė į miestus ir gyvena aktyvų socialinį gyvenimą mes susiduriame su tiek daug žmonių. Juk televizija ir radijas yra tikrai pakankamai jauni.

Taigi, didžiąją žmonijos istorijos dalį atmintyje nebuvo reikalo išsaugoti daug veidų. Tai reikštų, kad žmogaus smegenys nėra skirtos tokios informacijos saugojimui tokiais dideliais mastais. Tačiau naujas mokslininkų tyrimas parodė, kad vidutiniškai žmogus atpažįsta net 5000 veidų ir tai nėra riba.

Mokslininkai pakvietė jaunus žmones sudalyvauti tyrime. Jiems buvo skirta viena valanda ant popieriaus lapo užrašyti visus žmones, kurių veidus jie atpažįsta. Valandos pradžioje tyrimo dalyviai be vargo labai greitai vardino šeimos narius, draugus, bendradarbius ir kitus artimiausio rato žmones. Vėliau perėjo prie politikų, dainininkų, aktorių, sportininkų ir kitų garsių asmenybių, su kuriomis jie akis į akį nėra susidūrę. Valandai artėjant prie pabaigos dalyviai jau sunkiai prisiminė neužrašytus žmones. Tuomet buvo pereita prie antrosios dalies – tyrimo dalyviams buvo rodomos garsių žmonių nuotraukos. Buvo parodytos dvi skirtingos tos pačios asmenybės nuotraukos, norint įsitikinti, kad žmogus veidą tikrai atpažįsta. Po to liko viską susumuoti.

Mokslininkai nustebo supratę, kad vidutiniškai tyrimo dalyviai atpažįsta 5000 veidų. Tai yra geras skaičius – būtent tiek draugų „Facebook“ leidžia turėti. Dar daugiau – nemažai jų žino apie 10 000 veidų, o tai yra tiesiog neįtikėtinas skaičius, turint omenyje žmonijos kultūros istoriją. Vidutinis tyrimo dalyvių amžius buvo 24 metai, todėl tikėtina, kad jie įsimins dar ne vieną veidą.

Kita vertus, kai kurie tyrimo dalyviai atpažįsta tik maždaug 1000 veidų. Kodėl toks didelis skirtumas – sunku pasakyti. Tačiau kai kurie žmonės net kalbėdamiesi nežiūri į pašnekovo veidą. Tuo tarpu kiti veidus įsimena labai lengvai. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad nemažą dalį įsimenamų veidų sudaro garsenybės, žmonės kurių iš tiesų nepažįstame. Nemažai jaunimo nežiūri televizijos, nesidomi tarptautine politika, o kiti apskritai atsiriboja nuo pop kultūros. Įdomu ir tai, kad beveik neįmanoma suskaičiuoti, kiek veidų atsimenate – savo tikrojo skaičiaus niekada nežinosite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių