Mokslininkų „darbelis“ - tamsoje švytintys triušiai

  • Teksto dydis:

Mėgindami atrasti naujų gyvybei pavojingų ligų gydymo būdų, mokslininkai klonavo tamsoje švytinčių triušių koloniją, rašo independent.co.uk.

Tyrėjai Turkijoje išvedė aštuonių triušių, iš kurių du švyti tamsiai žalia spalva, vadą. Biogenezę tiriančio dr. Stefano Moisyadi teigimu, triušiai yra tarsi LED lemputės, kurių augantis kaili ima šviesti ryškia žalia šviesa. Fluorescencinė spalva rodo, kad į embrioną įšvirkšta genetinė medžiaga tampa natūralia triušio genetikos dalimi.

„Tai yra tik ženklas, jog yra galimybė iki tol gyvūno organizme neegzistavusį geną paversi natūralia jo genetikos dalimi“, – aiškina S. Moisyadi. Mokslininko teigimu, gyvūnų gyvenimo trukmei šis fluorescencinis baltymas jokios įtakos neturės, tai tėra akivaizdus ženklas, įrodantis kaip paprasta natūralizuoti naują geną.

Triušių embrionams buvo sušvirkšta fluorescencinio baltymo iš medūzų DNR. Embrionai buvo sugrąžinti į jų motinos įsčias. Du iš aštuonių triušių gimė švytintys tamsoje.

Tyrėjas eksperimentą atliko remdamasis kitų mokslininkų veikla. Iki šiol jau buvo išvestos švytinčių tamsoje kačiukų, šuniukų ir beždžioniukų vados. Taip natūralizuodami įvairius naudingus genus didesnių gyvūnų organizmuose mokslininkai tikisi sukurti pigesnius ir efektyvesnius vaistus.

„Nuo hemofilijos kenčiantiems, kraujo krešėjimo problemų turintiems žmonėms gyvūnų padedami galime sukurti reikalingų fermentų – tai būtų pigiau, nei milijardus kainuojančių gamyklų, užsiimančių dirbtinių fermentų gamyba, statymas“, – sako S. Moisyadi.

Sunkumų, anot mokslininko, galėtų sukelti Turkijoje išvestų švytinčių triušių mėginimas pergabenti į Jungtines Amerikos Valstijas, kur būtų galima atlikti dar išsamesnius tyrimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių