Mokslininkai: priešistorinio žmogaus paskutinis valgis buvo šoninė

  • Teksto dydis:

Priešistorinis žmogus Oetzi (Ecis), kurio puikiai išsilaikęs kūnas 1991 metais buvo rastas įšalęs viename Alpių kalnų ledyne, tikriausiai buvo sukirtęs vieną kitą gabalą „akmens amžiaus šoninės“, kai žuvo nuo strėlės, paleistos į jį maždaug prieš 5,3 tūkst. metų.

Labiausiai tikėtina, kad jo paskutinis maistas buvo džiovinta ožkiena, sako mokslininkai, neseniai sugebėję ištirti Oetzi skrandžio turinį.

„Išanalizavome mėsos nanostruktūrą, ir atrodo, kad jis valgė labai riebią džiovintą mėsą, tikriausiai šoninę“, – per trečiadienį Vienoje vykusią konferenciją sakė vokietis mumijų ekspertas Albertas Zinkas (Albertas Cinkas).

Buvo nustatyta daugiau detalių: manoma, kad gardi užkandėlė buvo pagaminta iš laukinės ožkos, gyvenusios Pietų Tirolyje – Italijos šiauriniame regione, kuriame klajojo Oetzi ir kur jo palaikai buvo rasti 1991 metų rugsėjį.

Įšalusią lede mumiją du vokiečiai žygeiviai rado Ectalio Alpėse, 3 210 metrų aukštyje virš jūros lygio.

Mokslininkai panaudojo modernius neinvazinius diagnostikos ir genų sekvenavimo metodus, aiškindamiesi mįslingą šio vyro praeitį.

Buvo nustatyta, kad Oetzi žuvo būdamas apie 45 metų; jis buvo apie 1,6 metro ūgio ir svėrė apie 50 kilogramų.

Vyro mirtis buvo smurtinė: įsmigusi strėlė perkirto stambią kraujagyslę tarp krūtinės ląstos ir kairiosios mentės. Taip pat buvo rasta paviršinė žaizda ant jo rankos.

Be to, A.Zinko grupė nustatė, kad Oetzi buvo užsikrėtęs opas sukeliančiomis bakterijomis ir tikriausiai kentėjo nuo pilvo skausmų.

Nors buvo apniktas parazitų, pažeistais sąnarių raiščiais ir sugedusiais dantimis, šis vyras buvo „gana geros formos“, A.Zinkas anksčiau šį mėnesį rašė JAV žurnalo „Science“ paskelbtame straipsnyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

h20

h20 portretas
gerai gyveno zmogelis... "spyga taukuota", nepalyginsi su musu pencininku kruopu dieta... juokauju aisku... :D

Anonimas

Anonimas portretas
Antanas Bosas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių