Mokslininkai perskaičiavo galaktikas: jų daugiau nei manyta

  • Teksto dydis:

Regimojoje Visatoje yra apie du trilijonus galaktikų – iki dvidešimties kartų daugiau negu manyta anksčiau, ketvirtadienį paskelbė astronomai.

Šį neįtikėtiną atradimą, paremtą trimačiu nuotraukų modeliavimu, išspausdino „Astronomical Journal“. Nuotraukas tyrimui 20 metų fiksavo kosminis teleskopas „Hubble“.

Mokslininkai aiškinasi, kiek galaktikų slepiasi kosmose, jau nuo tada, kai 1924 metais JAV astronomas Edwinas Hubble'as (Edvinas Hablas) įrodė, kad kaimyninė Andromedos galaktika, tuomet vadintas ūku, nepriklauso mūsiškei Paukščių Tako galaktikai.

Tačiau net ir moderniosios astronomijos laikais gauti tikslius rezultatus yra labai sudėtinga.

Pirmiausia, iš Žemės įmanoma stebėti tik dalį tolimų kosmoso objektų, kurių skleidžiami elektromagnetiniai spinduliai, įskaitant šviesą, jau spėjo pasiekti mūsų planetą.

Likusi Visatos dalis yra mums visiškai nepasiekiama.

Ir net šioje „regimojoje Visatoje“ dabartinės technologijos leidžia mums matyti vos 10 proc. ten esančių objektų, rodo nauji duomenys.

„Netelpa galvoje, kad per 90 proc. galaktikų Visatoje dar turi būti ištyrinėtos“, – sakė tyrimui vadovavęs Notingamo universiteto astronomijos profesorius Christopheris Conselice'as (Kristoferis Konselisas).

„Kas žino, kokių įdomių ypatybių rasime, kai ištyrinėsime tas galaktikas naujos kartos teleskopais“, – sakoma jo pranešime.

Ch.Conselice'as su komanda kruopščiai konvertavo „Hubble“ padarytas tolimojo kosmoso nuotraukas į trimatį vaizdą, kad sužinotų, kiek egzistavo galaktikų įvairiais Visatos istorijos laikotarpiais.

Astronomai pažvelgė toli į praeitį, kai po Didžiojo sprogimo formavosi žvaigždės, galaktikos. Visa tai vyko prieš daugiau kaip 13 mlrd. metų.

Galaktikos yra milijonų ar milijardų gravitacijos susietų žvaigždžių sistemos. Daugelis tų žvaigždžių turi planetų sistemas.

Naudodami naujus matematinius modelius astronomai galėjo padaryti prielaidą, kiek yra „nematomų“ galaktikų, kurių negalima pamatyti per teleskopus. Jie padarė sensacingą išvadą, kad didžioji dauguma jų yra pernelyg blankios ir pernelyg toli, kad būtų matomos.

Kai Visatai buvo keli milijardai metų, galaktikų tankis buvo dešimteriopai didesnis negu mūsų laikais, rodo tyrimas.

Savo ruožtu tai gali reikšti, kad „turėjo įvykti svarbi evoliucija, kurios metu jungiantis galaktikų sistemoms jų skaičius sumažėjo“.


Šiame straipsnyje: mokslininkaigalaktikosvisata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladas

Vladas portretas
Dar, Jus jas perskaiciuosite tukstancius kartu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių