Mokslininkai paskaičiavo, kiek dienų Marse išgyventų pirmieji kolonistai

  • Teksto dydis:

Mokslininkų kritika misijai „Mars One“ netyla. Jie paskaičiavo, kad pirmieji Raudonosios planetos kolonistai ten išgyventų vos 68 dienas.

Prieštaringai vertinamas projektas „Mars One“ siūlo neįtikėtiną galimybę – bilietą į vieną pusę į Marsą. Jie tikina žinantys, kaip Marsą padaryti gyvenamą žmonėms, tačiau Masačiusetso technologijų universiteto (MIT) mokslininkai su tokiais teiginiais nesutinka. Jų nuomone, kolonistai pradėtų mirti jau po 68 dienų po atvykimo.

„Mars One“ atrankos laimėtojai Marsą neva turėtų pasiekti 2024 m. Projektas susilaukė itin daug žiniasklaidos dėmesio bei sukėlė daug diskusijų tarp mokslininkų. Pirmuosius keturis kolonistus kas dvejus metus turėtų papildyti dar keturi kiti asmenys.

Dr. Sydney Ho iš MIT tikina, kad „Mars One“ siekiai yra moksliškai neadekvatūs. S. Ho sukūrė kompiuterinę stimuliaciją, kuri įrodo, jog kolonistų auginami augalai ims gaminti per daug deguonies. Po 68 dienų deguonies bus tiek daug, kad kolonistai mirtinai apsinuodys.

„Augalų reikės auginti tiek daug, kad jei ims gaminti gerokai per daug deguonies“, – tvirtina S. Do.

Mokslininko komanda kritikuoja „Mars One“ teiginius, kad technika, kuri veikia Žemėje, veiks ir Marse. S. Do taip pat pasakoja, kad sukurta sistema, kuri turėtų šlapimą paversti geriamu vandeniu, dėl sumažėjusio kaulų tankio šlapime bus itin daug kalcio, taigi aparatas tiesiog nefunkcionuos.

University of New Hampshire mokslininkai šią savaitę paskelbė, kad ne tik gyvenimas Marse yra beveik neįmanomas, bet ir kelionė iki jo. Esą Saulė šiuo metu yra ypač rami, daugiau nei metus kosmose išbuvę astronautai gautų mirtiną radiacijos kiekį. Preliminariais skaičiavimais, 2020 m. Saulės aktyvumas bus mažiausiais, taigi astronautai negalės kosmose praleisti daugiau nei 250 dienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių