Mokslininkai: jūros lygis kyla vis sparčiau

  • Teksto dydis:

Jūros lygis kyla vis sparčiau, todėl gali išsipildyti Jungtinių Tautų prognozės, kad iki šio šimtmečio pabaigos jis pasieks 66 centimetrus, o tokiu atveju pakrančių miestams gali kilti didelių rūpesčių, sakoma pirmadienį paskelbtoje studijoje.

Anksčiau jūros lygis per metus pakildavo maždaug trimis milimetrais, bet iki 2100 metų šis procesas gali paspartėti daugiau kaip trigubai, iki 10 mm per metus, sakoma straipsnyje, paskelbtame JAV mokslo žurnale "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).

Šios išvados "apytikriai atitinka Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) 5-osios vertinimo ataskaitos (AR5) modelio prognozes", sakoma straipsnyje, pagrįstame per 25 metus palydovų surinktų duomenų analize.

"Šis spartėjimas, labiausiai skatinamas (ledo) tirpsmo Grenlandijoje ir Antarktyje, iki 2100 metų potencialiai gali dvigubai padidinti bendrą jūros lygio pakilimą, palyginus su prognozėmis, pagristomis pastovia sparta - iki daugiau kaip 60 cm, o ne maždaug 30 cm", - sakė studijos autorius Steve'as Neremas (Stivas Neremas).

"Ir šis vertinimas beveik neabejotinai yra konservatyvus", - pridūrė S. Neremas, Boulderyje įsikūrusio Kolorado universiteto aerokosminės inžinerijos profesorius.

Rengiant šią studiją prisidėjo mokslininkai iš Pietų Floridos universiteto, NASA Goddardo (Godardo) kosminių skrydžių centro, Senosios dominijos universiteto ir Nacionalinio atmosferos tyrimų centro (NCAR).

Pasaulio klimatui šylant jūros lygis kyla dėl dviejų veiksnių.

Šiltėjant vandenynui jo vandens tūris didėja, ir šis "šiluminis plėtimasis" lėmė beveik pusę iš vidutinio septynių centimetrų jūros lygio pakilimo per pastaruosius 25 metus, nurodė S. Neremas.

Vandenynų lygis taip pat kyla didėjant į juos atitekančio vandens kiekiui, sparčiai tirpstant Arkties ir Antarkties ledynams.

"Ši studija pabrėžia, kokį svarbų vaidmenį gali atlikti palydovų duomenys tikrinant klimato modelio prognozes", - sakė studijos bendraautorius NCAR klimatologas Johnas Fasullo (Džonas Fasuljas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
Jau 10 metų kaip SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA yra ATRASTI TREČIASIS IR KETVIRTASIS ŽEMĖS AŠIES FIZINIAI JUDĖJIMAI! Jie puikiai paaiškina - kas Žemėje vyko? Kas vyksta? ir kas vyks bent artimiausius 50 000 metų !!! Šia tema parašytos ir, su vyksmo technologinėmis schemomis bei vyksmo grafikais ir iliustracijomis, išleistos knygos "Perkūnas","Per praeitį į ateitį", "Pažadinta praeitis", "Praregėjimas", "Praeitis ir Ateitis". Laikas mūsų mokslininkams žinoti, kad BE LIETUVIŲ KALBOS PASAULIS, GEOFIZIKOS SRITYJE, BUVO, YRA IR BUS AKLAS!!! PASAULIS laukia - kada LIETUVOJE, o vėliau ir PASAULYJA, BUS PRIPAŽINTI Lietuvio kauniečio Romualdo Zubino, aukščiau minėti, TREČIASIS IR KETVIRTASIS ŽEMĖS AŠIES FIZINIAI JUDĖJIMAI!!!!

Ilythiiri

Ilythiiri portretas
Rusnė jau seniai pratinasi, galės kursus pardavinėti (:

NA NA

NA NA  portretas
na ką, Lietuvos vakarine dalis bus vandenyje ,______jau dabar žmonės turi galvoti ,kur kraustytis ,,,,sėkmės ,išmokti plaukti ,,,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių