Mokslininkai atskleidė, kad nyksta didžiausias pasaulyje gyvas organizmas

  • Teksto dydis:

Banginiai gali būti dideli, tačiau egzistuoja ir labai dideliu medžių bei krūmų. Iš tiesų, vienas medis yra didžiausias organizmas Žemėje. Tik jam vis problemų kelia žmonės ir gyvūnai.

Tai – Pando –  Jutoje, JAV, auganti drebulė. Pažvelgę į Pando nepamanytumėte, kad tai yra labai didelis ar labai senas organizmas – tai yra tik lieknų kamienų miškelis. Tačiau išsamesni tyrimai parodė, kad viskas šis miškelis yra vienas organizmas, turintis 80 tūkstančių metų senumo šaknų sistemą. Taip – Pando yra ne tik didžiausias pasaulio organizmas, bet ir seniausias medis. Tiesa, niekas tiksliai nežino – gal kur nors auga dar didesnis ir dar senesnis organizmas, kuris dar nėra atrastas.

Pando sveria beveik 6 tūkstančius tonų ir užima 43 hektarų plotą. Tiesa, gyvybingas Pando plotas mažėja. Manoma, kad Pando miršta. Tūkstančius metų išgyvenęs organizmas po truputį senka ir niekas tiksliai nežino kodėl. Tiksliau, žino ne visas priežastis. Aišku, kad Pando įtaką daro žmonių naudojami miško gaisrų gesinimo būdai. Tikriausiai prisideda ir kita veikla – ūkininkavimas, pesticidai, gal net organizmo moksliniai tyrimai. Tačiau patys mokslininkai mano, kad kaltas ir žmonių neveiksnumas.

Pando juosia tvora – medis yra saugomas. Žemdirbystė Pando plote nėra leidžiama, tačiau žinoma, kad kadaise ji tikrai buvo vykdoma. Ir dabar netoliese yra dirbamos žemės. Nauji tyrimai parodė, kad jau 30-40 metų Pando neauga. Nedidelė medžių giraitė nebesiplečia, o joje dominuoja pakankamai jauni stiebai. Mokslininkai mano, kad Pando retėja ir miršta, bet žmonės gali jam padėti. Kaip? Medžiodami.

Elniai nesunkiai įveikia tvoras ir rupšnoja žolę tarp Pando stiebų. Elniai nevengia suėsti ir naujus ūglius, pasikasyti ragus į tvirtesnius stiebus. Mokslininkai teigia, kad elnių Pando apylinkėse yra per daug. Išmatų skaičiavimai parodė, kad elniai gali būti viena iš priežasčių, kodėl Pando miršta. Šiuo metu mokslininkai eksperimentuoja su nedideliu Pando ploteliu, bandydami suteikti jam daugiau gyvybingumo. Tačiau ši užduotis yra nepaprastai sunki, nes juk tai – vienas organizmas. Metodai naudojami įprastuose miškuose netinka Pando.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete-suvalkiete

kauniete-suvalkiete portretas
kokia GROZYBE!!! vaikysteje,shanciuose ,Ivinskio gatveje ,musu sode augo aukshta gracing drebule---ji buvo ypatinga tarp vaismedziu….
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių