Marse rastas seniai dingęs Britanijos kosminis zondas

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos mokslininkų sukonstruotas kosminis zondas, dingęs be pėdsakų prieš daugiau negu 10 metų, buvo pastebėtas ant Marso paviršiaus, penktadienį paskelbė Jungtinės Karalystės kosmoso agentūra.

Kaip rodo JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) pasiųsto Marso palydovo „Mars Reconnaissance Orbiter“ (MRO) atsiųstos nuotraukos, zondas „Beagle 2“ guli ant Raudonosios planetos paviršiaus iš dalies išsiskleidęs, o vienas iš jo parašiutų tebėra prisitvirtinęs.

Pasak mokslininkų, nebus įmanoma atnaujinti ryšio arba gauti kokių nors duomenų iš to aparato, dingusio 2003 metų gruodžio 26 dieną.

„Tos nuotraukos rodo, kad „Beagle 2“ sėkmingai nusileido Marse“, – JK Kosmoso agentūros vadovas Davidas Parkeris (Deividas Parkeris) sakė žurnalistams Londone.

Anot D.Parkerio, šis atradimas tapo pateisinimu sunkiam darbui, atliktam ruošiantis tai nesėkmingai misijai, nes to aparato likimą iki šiol gaubė paslaptis.

To projekto pagrindinis sumanytojas – planetologas Colinas Pillingeris (Kolinas Pilindžeris) – mirė praeitais metais, taip ir nesužinojęs, ar jo zondas nusileido sėkmingai.

„Kalbant atvirai, buvau praradęs beveik visas viltis kada nors sužinoti, kad nutiko „Beagle 2“, – aiškino D.Parkeris. – Kiekvieną Kalėdų dieną nuo 2003-ųjų svarstydavau, kas nutiko „Beagle 2“.

Aparatas, pavadintas evoliucijos teorijos pradininko Charleso Darwino (Čarlzo Darvino) laivo „HMS Beagle“ vardu, yra panašus į didžiulį kišeninį laikrodį, kuris išsiskleidęs atidengia saulės baterijas, kibernetinį manipuliatorių ir įrangą, skirtą gyvybės pėdsakų paieškoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių