Iš makaronų pastatė daugiau nei 320 kilogramų atlaikantį tiltą

  • Teksto dydis:

Jau septintą kartą vykusiame tiltų iš makaronų statymo konkurse „Makaronų tiltai 2018“ pastatytas rekordinis tiltas – moksleivių iš Vievio gimnazijos komandos 0,946 kg svorio iš makaronų ir klijų pastatytas tiltas atlaikė net 321,461 kg apkrovą.

Iki šio čempionato šalies rekordas priklausė VGTU studentų komandai „Špikis“, jų sukonstruotas tiltas atlaikė 307,6 kg apkrovą.

Pasak vieno iš konkurso organizatorių – VGTU Statybos fakulteto Statybos valdymo ir nekilnojamojo turto katedros dėstytojas Gintauto Ambraso – tiltų statymo iš makaronų varžybų populiarumas kasmet muša rekordus – šiemet atrankiniuose etapuose dalyvavo net 153 moksleivių komandos iš visos Lietuvos.

Šalia ilgamečių dalyvių – Vilniaus Mykolo Biržiškos, Molėtų rajono Alantos bei Vievio gimnazijų komandų čempionate kasmet atsiranda ir naujų dalyvių. O šiemet finale laukė netikėta staigmena. „Nors čempionate daugiau dalyvauja vyresnių klasių mokiniai, šiemet Kauno Jėzuitų gimnazijoje vykusiame atrankos etape būtent penktokai nugalėjo ir pateko į moksleivių finalą, o jame – iškovojo antrą vietą. Jų tiltas atlaikė 110,361 kg. Jie buvo jauniausi dalyviai čempionato istorijoje“, – sakė G. Ambrasas.

Trečią vietą pelnė komanda „UKVM STATYBINIKAI“ iš Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos, pastatę tiltą, atlaikiusį 103,961 kg.

Čempionato taisyklės paprastos. Kiekviena komanda, sudaryta ne daugiau kaip iš 4 narių, pasitelkusi makaronus ir klijus, turi pastatyti ne daugiau kaip 1 kg sveriantį tiltą, išlaikantį kuo didesnę apkrovą.

„Dalyviai tokie azartiški ir užsidegę, kad nepapuolę tarp nugalėtojų jau klausia, ar čempionatas vyks kitais metais. Turime ir tokių pavyzdžių, kai komandos keliauja net į kituose miestuose vykstančias atrankas tol, kol patenka į finalą. Pavyzdžiui, ilgamečiai čempionato dalyviai – Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazijos komanda „Pikta žolė“ po nesėkmės atrankoje Vilniuje, kai jiems pritrūko laiko užbaigti tiltą, prikalbino tėvus juos nuvežti į atranką Kėdainiuose. Ir nors ten jie buvo gerokai labiau susikaupę – vis tiek nepavyko laimėti. Liko paskutinis šansas – atrankos etapas Panevėžyje. Kadangi praktika rodo, jog kiekvieną kartą konstruojant makaronų tiltą rezultatas visada gerėja, tai Panevėžyje jie pagaliau nugalėjo ir pateko į taip trokštamą finalą“, – apie dalyvių atkaklumą pasakojo G. Ambrasas.

Moksleivių „Makaronų tiltų 2018“ čempionato finale varžėsi 10 atrankose nugalėjusių moksleivių komandų iš Šiaulių, Ukmergės, Kauno, Utenos, Vilniaus, Alytaus, Vievio, Anykščių ir Kupiškio.

Moksleivių finalas yra viso Lietuvos čempionato „Makaronų tiltai 2018“ sudedamoji dalis – 3 prizines vietas pelniusios moksleivių komandos jau gegužės 8 d. susitiks VGTU vyksiančiame pagrindiniame finale ir varžysis su studentų bei absolventų komandomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių