Lietuvos išradėjams - paprastesnis ir pigesnis išradimų patentabilumas

  • Teksto dydis:

Lietuvos pareiškėjai, patentuojantys išradimą Lietuvoje, galės supaprastintomis sąlygomis patikrinti, ar panašus išradimas dar nebuvo patentuotas kitose pasaulio šalyse. Valstybinis patentų biuras (VPB) ir Europos patentų tarnyba (EPT) sutarė, kad nuo 2014 m. sausio 1 d. Lietuvos pareiškėjams bus sudarytos sąlygos atlikti išradimo patentabilumo ekspertizę, o tai padarys patyrę EPT ekspertai. Iki šiol toks patikrinimas buvo atliekamas tik teikiant Europos patento paraišką, o pati procedūra reikalavo nemažų finansinių investicijų.

„Šis bendradarbiavimas suteiks galimybę Lietuvos išradėjams pasitikrinti, ar jų išradimas iš tiesų yra naujas ir dar nežinomas atitinkamos srities specialistams pasaulyje. Nuo kitų metų pradžios tokios paslaugos kaina Lietuvos pareiškėjams bus ženkliai mažesnė, nes Ūkio ministerija ir MITA agentūra turėtų rasti galimybių didžiąją dalį paieškos ataskaitos kainos kompensuoti. Tai labai svarbus palengvinimas įmonėms, akademinėms ir tyrimų įstaigoms bei fiziniams asmenims, kurie siekia kurti ir patentuoti inovacijas“, - sako VPB direktoriaus pavaduotojas Žilvinas Danys.

Susitarimas bus oficialiai pasirašytas per EPT prezidento Benua Batisteli (Benoît Battistelli) vizitą Lietuvoje šių metų spalio mėn. Jis atvyks į VPB organizuojamą tarptautinę konferenciją „Intelektinės nuosavybės apsauga ES: iššūkiai, pavojai ir perspektyvos“, kurioje dalyvaus ir kiti aukščiausio rango su intelektinės nuosavybės apsauga dirbančių tarptautinių organizacijų atstovai.

Paiešką EPT naudojamose duomenų bazėse galės užsakyti bet kuris Lietuvos pareiškėjas pagal Lietuvos Respublikos patentų įstatymą teikiantis nacionalinę paraišką patentui. Norėdamas atlikti tokį patikrinimą, pareiškėjas turės pateikti savo nacionalinės paraiškos vertimą į vieną iš oficialių EPT kalbų (anglų, prancūzų, vokiečių). EPT per VPB atsiųs paieškos ataskaitą ir rašytinę nuomonę anglų kalba dėl galimo paraiškos tobulinimo.

Pasak Ž. Danio, paieškos EPT duomenų bazėje būtų itin naudingos pareiškėjams, kuriems aktualus nacionalinių patentų portfelio vertės didinimas, vėlesnis Europos patento ar tarptautinės patento paraiškos padavimas, remiantis prioritetine nacionaline paraiška, efektyvus intelektinės nuosavybės valdymas.

Tam tikrų kategorijų pareiškėjams išradimo patikrinimui bus taikomos papildomos nuolaidos, pavyzdžiui, smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms, universitetams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių