Lietuvių gebėjimą vairuoti saugiai programėlė vertina stipriu septynetu

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 152 tūkst. kilometrų keliuose kartu su Lietuvos vairuotojais jau įveikusi saugaus eismo programėlė išmaniesiems įrenginiams „Vairuok saugiai“ daugiau nei trečdalį (35 proc.) visų analizuotų lietuvių kelionių automobiliu saugumo požiūriu įvertino aukščiausiu balu.

27 proc. visų kelionių buvo įvertintos 8–9 balais iš dešimties, 23 proc. – ketvertu-septynetu, o ketvirtadalis – žemesniu balu. Vidutinis vienai vairuotojo kelionei suteikiamas balas – 7,6. „Ergo“ programėlę per dvi savaites savo išmaniuosiuose įrenginiuose įsidiegė daugiau nei 11 tūkst. šalies vairuotojų.

„Kartais net nedidelis žaidimas gali būti labai efektyvi saugumą keliuose didinanti priemonė greta sudėtingų ir brangių infrastruktūrinių sprendimų, todėl malonu pastebėti, kad ši bendra Susisiekimo ministerijos, LAKD ir „Ergo“ „Vairuok saugiai“ iniciatyva ne tik tapo gana populiari tarp vairuotojų, bet ir demonstruoja faktą, kad vairavimo kultūra Lietuvoje kyla“, – pasidžiaugė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

„Vairuok saugiai“ programėlė leidžia vairuotojams kelionių automobiliu metu ją įsijungus įvertinti savo vairavimo saugumą. Programėlė fiksuoja greičio viršijimus, staigius stabdymus ar pavojingus pagreitėjimus. Atsižvelgusi į šiuos kriterijus, mobilioji aplikacija kelionę įvertina balais nuo 0 iki 10. Kuo vairuotojas kelyje pavyzdingesnis, tuo daugiau taškų jis surenka. Kelionė vertinama tik tuo atveju, jei jos metu įveikiamas ne trumpesnis nei 3 km atstumas.

„Toks aktyvus programėlės naudojimas gerąją prasme nustebino mus pačius – vos per pora savaičių ją į savo išmaniuosius telefonus parsisiuntė ir įsidiegė tiek vairuotojų, kiek kaimyninėje Latvijoje panašų sprendimą išbandė per visus metus. Įsijungę programėlę bendrai Lietuvos vairuotojai nuvažiavo maždaug tiek kilometrų, kiek tektų įveikti norint 250 kartų suvažinėti pirmyn-atgal nuo Vilniaus iki Klaipėdos“, – sako Saulius Jokubaitis, „Ergo Insurance SE“ Lietuvoje generalinis direktorius.

Anot S. Jokubaičio, programėlė iš tiesų skatina vairuotojus vairuoti saugiau – gana didelė dalis jų kelionių yra įvertinama aukščiausiu balu, o tai daugeliu atvejų lemia žinojimas, kad kiekvienas greičio pedalo spustelėjimas, neatsargus manevras yra fiksuojamas ir atsiliepia galutiniam vairuotojo įvertinimui. Kartu S. Jokubaitis pažymi, kad saugaus vairavimo požiūriu Lietuvos vairuotojams dar yra kur tobulėti, o programėlės fiksuojamų balų vidurkis tikrai gali būti aukštesnis.

Iniciatyvos „Vairuok saugiai“ ambasadorius, atlikėjas Gabrielius Liaudanskas-Svaras sako, nors ir turintis 26 metų vairavimo patirtį, vis tik esantis tik žmogus, todėl visiškai išvengti taisyklių pažeidimų ar nebūtinai saugių manevrų kelyje jam taip pat pavyksta ne visuomet.

„Norėčiau manyti, kad kelių eismo taisyklių nepažeidžiu pernelyg dažnai, tačiau turbūt pasitaiko visko. Daugiausiai kritikos sau turėčiau dėl greičio viršijimo – ypač tuomet, kai tenka kur nors skubėti. Tokiais atvejais paprasčiausiai užsimiršti ir net nepajunti, kaip stipriau paspaudi greičio pedalą, todėl išties gerai, kai yra, kas primena, jog reikėtų šiek tiek „pristabdyti arklius“. Mane asmeniškai susimąstyti taip pat priverčia vaizdai, kuomet pravažiuoji pro įvykusią avariją, sulamdytus automobilius – tai suveikia kaip savotiškas šaltas dušas“, – sako G. Liaudanskas-Svaras.

Atlikėjo manymu, kad Lietuvos keliuose taptų saugiau, pirmiausia reikia keisti vairuotojų mentalitetą ir, nors tokie pokyčiai jau vyksta, jiems reikia daugiau laiko. „Vairavimo kultūra yra pačių vairuotojų kultūros atspindys. Visai visuomenei reikia suvienyti pastangas, kad situacija keistųsi į gera. Teigiamų postūmių yra nemažai – jei palygintume dabartinę situaciją keliuose su tokia, kokia ji buvo prieš dešimt metų ar daugiau, tai tikrai pamatytume akivaizdžius skirtumus. Džiaugiuosi, kad vis labiau artėjame prie vakarietiškos vairavimo kultūros, tačiau tikrai dar turime, kur pasistūmėti“, – sako G. Liaudanskas-Svaras.

Saugiai vairuoti skatinančią programėlę „Vairuok saugiai“ nemokamai parsisiųsti ir įsidiegti gali visi išmaniųjų telefonų su „Android“ ir „IOS“ programine įranga turėtojai. Norint naudotis programėle tereikia, kad telefone veiktų GPS ir mobiliojo interneto ryšys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Netiesa

Netiesa portretas
Procentas geras tik dėl t, kad išbandžiusieji, važiavo pagal taisykles, tam, kad gautų kuo daugiau balų ir pažiūrėtų kokia draudimo nuolaida. Pamačius nuolaidą, aš ją ištryniau iš savo telefono. Internetu draudžiantis didesnę gauni... Tad programėlė pasmerkta numirti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių