Kuo iš tiesų skiriasi 50 ir 500 eurų kainuojantys laikrodžiai

Sakoma, kad geras laikrodis – toks pat svarbus, kaip geras kostiumas.

Tačiau dažnai už šį aksesuarą ir atseikėti tenka gana nemažą atlyginimo dalį. Bet štai interneto paieška siūlo tūkstantį ir vieną variantą pigesnių. Tad kuo gi skiriasi 50 ir 500 eurų kainuojantys laikrodžiai?

Pasaulyje yra trys gamintojų srovės – Kinijos, Japonijos ir Šveicarijos. Tai nereiškia, kad tik šiose šalyse laikrodžiai tegaminami. Tiesiog tai yra savotiški principai, kuriais vadovaujamasi.

Kiniškos produkcijos esmė – pagaminti labai daug per labai mažai laiko. Neskiriant dėmesio detalėms, renkantis pigiausias medžiagas. Japoniška laikrodžių gamybos mokykla – vidutinė. Orientuojamasi į aukštą kokybę, bet siekiama sukurti produktus, prieinamus vidutiniam pirkėjui. Ir galų gale standartus visai industrijai nustatanti šveicariškoji gamyba.

Svarbiausia laikrodyje – mechanizmas. Automatinis, prisisukantis nuo rankos judesių, turi labai daug detalių, todėl jo savikaina – apie 30–70 eurų.

O štai kvarcinį mechanizmą maitina baterija, jame detalių mažiau, todėl savikaina – nuo kiek daugiau nei euro iki maždaug dešimties. Mechanizmą dengiantis stiklas kainuos apie 1–20 eurų. Pigiausias – plastikas. Vidutinis – mineralinis stiklas. Aukščiausios kokybės laikrodžiuose naudojamas itin atsparus safyrinis stiklas.

Dar viena svarbi laikrodžio detalė – apyrankė. Medžiaginė kainuos apie 4 eurus. Panašiai atsieis ir pigios odos apyrankė. Plieninės kaina šokteli iki beveik 20 eurų, maždaug tiek pat kainuos ir aukštos kokybės odos apyrankė.

Beje, visada ieškokite nuorodos, kur odinė apyrankė pagaminta. Jei nerandate, tikriausiai ji gaminta Kinijoje, yra pigi, todėl laikrodžio gamintojas nenori, kad jūs tai žinotumėte.

Svarbus ir paties laikrodžio korpusas, rodyklės ir kitos detalės, kurios atsieina apie 15–25 eurus. Nereikėtų pamiršti ir darbo sąnaudų šiems laikrodžiams pagaminti. Be to, kiekvienas gamintojas užsideda pelno maržą, kad galėtų išlaikyti reikalingus įrenginius, patalpas bei padengti kitus kaštus. Skaičiuojama, kad vidutiniškai ji svyruoja nuo 45 iki 60 proc.

Tad vidutiniško japoniškos gamybos laikrodžio, pagaminto iš kokybiškų medžiagų, su itališkos odos apyranke, savikaina siekia maždaug 93 eurus. O su minimalia gamintojo marža kaina šokteli iki 170 eurų.

Dėl to, jei matote laikrodį, kuris pristatomas kaip prabangus, bet kainuoja mažiau nei 100 eurų, jis turėtų būti pagamintas iš pigiausių medžiagų. Tai nereiškia, kad jis bus labai prastas, bet nereikėtų tikėtis, kad tarnaus ilgai.


Šiame straipsnyje: laikrodismechanizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Pirkęs prieš 10 metų SEIKO (Japonas) dar AtA Merkurijuje. 250 lietuviškų mokėjau, bet veikia puikia iki šiol

nunu

nunu portretas
Japoniški automatiniai, einantys nuo rankos judesio, arba kinetiniai, markės SEIKO, parduodami JAV, kainuoja apie 200 dolerių, tai puikūs laikrodžiai. Tuo tarpu Lietuvoje toks laikrodis kainuos apie 1000 eurų. Taigi ne tik gamintojo, bet ir pardavėjo "marža" pas mus nerealiai labai didelė. Todėl svarbu, kokioje šalyje perki laikrodį, nors tas net nepaminėta

Anonimas

Anonimas portretas
Melagingas straipsnis turiu nusipirkes Angliška Accurist pirktas Argos kainavęs 67 svarus jam jau 11 metai eina negenda ir netaisytas tik baterija laikas nuo laiko pakeista
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių