Kompiuterių kameros: jei turite priešų ar paslapčių, pravers lipni juostelė

  • Teksto dydis:

Kameros montuojamos į daugybę kasdien naudojamų įrenginių ir kone visi jie turi ryšį su internetu, todėl būtina atlikti bent elementarius jų apsaugos žingsnius arba, jei tik dėl to būtų ramiau, pasinaudoti gabalėliu lipnios juostos.

„CNN Money“ kalbintas ekspertas teigia, kad daugybė kamerų neturi net elementariausių apsaugos priemonių.

„Sakyčiau, kad daugybė, jei ne pusė kamerų turi problemą, kad neprašo vartotojo pasikeisti numatytojo vartotojo vardo ir slaptažodžio, arba turi pažeidžiamą vietą, per kurią galima apeiti saugumo sistemą“, – sakė Kyle`as Lovettas, žvelgdamas į kažkieno namų vaizdą savo kompiuterio ekrane.

Tai jo pažįstamas žmogus, ko gero neprieštaravęs tokiai demonstracijai. Tačiau, pasak specialisto, įsilaužti galima į bet kurią prie interneto prijungtą kamerą. Pasak K. Lovetto, prisijungus prie kameros galima valdyti viską: jei yra tokios funkcijos – sukioti, įjungti arba išjungti apšvietimo lemputes.

„Šie produktai rinkai tiekiami be didelių saugumo tyrimų“, – „CNN Money“ sakė informacinių sistemų saugumo konsultantas Aaronas Cavanagh.

Pažeidžiamos gali būti įvairios kameros – nuo kūdikių stebėjimo, kurias naudoja tėveliai, kad įsitikintų, jog mažylis ramiai miega, iki mieste įrengtų eismo stebėjimo kamerų.

Kibernetinio saugumo mokymų instruktorius Jamesas Youngeris teigia, kad prisijungti prie kamerų galima iš bet kurios pasaulio vietos.

Kai kurių kamerų nustatymuose galima įjungti arba išjungti nuotolinio prisijungimo galimybę. Kai kurie žmonės naudojasi šia funkcija. „Tarkime, aš esu darbe ir noriu matyti, kas vyksta namie. Tai vienas iš privalumų turėti šias kameras, tačiau tai kartu yra viena pagrindinių silpnųjų vietų. Jei aš galiu prisijungti prie savo namų iš darbo, potencialiai bet kas iš viso pasaulio gali prisijungti prie mano namų“, – „CNN Money“ sakė J. Youngeris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių