Kokias profesijų madas ateityje diktuos technologijos?

  • Teksto dydis:

Dėl sparčiai besivystančių naujų technologijų, mūsų pasaulis keičiasi dideliu tempu. Ne išimtis yra ir darbo rinka, kurios nuolatinių inovacijų keliami pokyčiai taip pat neaplenkia. Jei ne jūs, tai labai tikėtina, kad jūsų vaikas bus išmaniųjų namų inžinierius ar administratorius, o galbūt gamins 3D maisto spausdintuvus.

Specialistų paklausa viršija pasiūlą

Europos Komisija paskaičiavo, jog iki šio dešimtmečio pabaigos informacinių ir komunikacinių technologijų sektoriuje susidarys beveik vienas milijonas neužpildytų darbo vietų. „Tai rodo, jog reali technologijų specialistų paklausa neatitinka pasiūlos ir žmonės, gebantys dirbti šiame sektoriuje, bus kaip niekad reikalingi“, – teigė Simonas Skupas, „Samsung Electronics Baltics“ atstovybės Lietuvoje vadovas.

Jo nuomone, tokia situacija logiška, nes būtent technologijos šiuo metu yra reikšmingas veiksnys, kuriantis naujas darbo galimybes. „Dėl šios priežasties „Samsung“ šiandien daug investuoja į jaunų žmonių mokymus Europoje informacinių ir komunikacinių technologijų srityje. Taip pat organizuoja mokymus dabartinei kartai. To pavyzdys – Lietuvoje vykdoma programa „Samsung Mokykla ateičiai“, kurios metu siekiama tobulinti mokytojų skaitmeninius įgūdžius“, – pridūrė S. Skupas.

KTU Elektros ir Elektronikos fakulteto profesorius dr. doc. Arūno Lipnickas pasakojo, jog ateityje dalį tradicinių profesijų keis tos, kurios reikalaus profesionalių žinių, susijusių su elektronika ar IT. Be to, šios sferos, tikėtina, bus susiaurintos į dar labiau specifines. Taigi, kokios profesijos bus paklausios ateityje?

Robotų aptarnavimo specialistai

Anot profesoriaus dr. doc. A. Lipnicko, akivaizdu, jog dalį žmonių darbų, ypač mechaninių, gali pakeisti, ir jau keičia, robotai. Svarbiausia, kad šie mechanizmai nesipriešina atlikti pačius „purviniausius“ darbus, kuriuos mes, žmonės, nelabai mėgstame dirbti.

Kita vertus, tai, kad robotai taps plačiai naudojami fiziniuose darbuose (statybose, švaros centruose, karinėse operacijose ir pan.), neatleidžia žmonijos nuo atsakomybės juos prižiūrėti. Būtent todėl robotų populiarumo augimas ateityje nulems ir juos aptarnaujančių specialistų poreikio augimą.

Išmaniųjų namų programuotojai ir administratoriai

Išmanieji namai – tai dar viena sąvoka, kurią, tikėtina, vartosime vis dažniau. Tokiuose namuose integruojant programinės įrangos sistemą, automatizuojama didžioji dalis vykstančių procesų. Integruotos programos gali valdyti nuo viso namo ar buto apšvietimo iki saugumo ar oro kondicionavimo sistemų.

Anot A. Lipnicko, mūsų dienomis jau ruošiami specialistai, kurie mokomi programuoti ir kurti išmaniesiems namams pritaikytas sistemas. Be to, augant tokių namų populiarumui, žmonių, kurie galėtų juos administruoti, poreikis taip pat didės.

Nano – medikai

Dr. doc. A. Lipnicko teigimu, ateityje populiariausios bus tarpdisciplininės specialybės, kurios sujungs aukštąsias technologijas su tam tikra specifine sritimi, kurioje, siekiant produktyvumo, šios technologijos bus integruojamos.

Neabejojama, kad didesnis technologijų įsitraukimas laukia ir medicinos srityje. Vis dažniau kalbama apie sveikatos priežiūros specialistus, kurie gebės dirbti nanotechnologijų srityje, kuriant diagnostikos programas bei stebėjimo sprendimus. „Rankinį medikų darbą, kuris šiuo metu papildomai juos apkrauna, bus galima automatizuoti ir taip padaryti paprastesnį“.

3D spausdintuvų gamintojai

Nors 3D spausdintuvai buvo pradėti gaminti kone prieš tris dešimtmečius, apie masinį jų naudojimą prakalbome dar visai neseniai.  Specialistų teigimu, labai realu, jog ateityje tokiais įrenginiais bus įmanoma spausdinti viską – netgi maistą.

„Kol kas tokie spausdintuvai išgyvena „žaidimų epochą“, kai dar eksperimentuojama, ką su jais galima nuveikti“, – teigia Gintaras Krušinskas, įmonės „Infobalt“ projektų vadovas. Kita vertus, dėl dabartinio susidomėjimo,  galima teigti,  kad 3D spausdinimo įrenginių gamintojai ateityje turėtų būti itin populiarūs.

Viską apibendrinus galima teigti, kad, jeigu jūs vis dar svajojate apie savo vaiką teisininką arba gydytoją, esate labai senamadiški. Akivaizdu, jog ateities darbo rinka priklausys įvairių technologijų specialistams, kuriuos visuomenė turi rengti jau šiandien.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių