Kodėl sprogsta išmanieji ir kaip apsisaugoti?

  • Teksto dydis:

Kartais pasirodo istorijų apie tai, kad išmaniųjų telefonų baterijos staiga užsiliepsnoja ir sprogsta. Dėl to itin aktualu žinoti, kas tai lemia? 

Žinoma, labai dažnai tokios istorijos būna paprasčiausiai išpūstas burbulas, tačiau visai neseniai „Samsung“ atšaukė savo paskutinio flagmano „Galaxy Note 7“ partiją ir organizuoja įrenginių keitimą todėl, kad kurie įrenginiai turėjo problemų, susijusių su baterijos perkaitimu, o tiksliau – atsiradusio kontakto tarp anodų ir katodų problemų.

Kodėl užsidega ir sprogsta?

Iš tikrųjų ličio-jonų baterijos labai retai užsiliepsnoja ir sprogsta, tačiau jei vis dėlto taip atsitinka, priežastys gali būti kelios. Visų pirma, tai gali būti telefono nukritimo rezultatas. Plyšys plonoje izoliacinėje medžiagoje tarp baterijos blokų gali sukelti vidinį trumpąjį jungimą ir lemti, kad baterija neveiks tinkamai, o blogiausiu atveju – sprogs. Be to, biudžetinėse baterijose į izoliacinę medžiagą gali pakliūti nedidelės metalo dalelytės, kurios taip pat gali lemti trumpąjį jungimą.

„Galaxy Note 7“ atveju, įkrovimo metu užfiksuotuose gedimuose nustatyta kita priežastis – perkaitimas. Didelis perkaitimas gali lemti vidinių elementų sunaikinimą ir tą patį trumpąjį jungimą. Tačiau reikėtų pažymėti, kad tai vyksta esant tik labai aukštoms temperatūroms išskyrus tuos atvejus, kai pati baterija yra brokuota. Taip pat šios problemos priežastimi gali būti pernelyg didelė įtampa, kuri veikia išmanųjį telefoną, t.y. didesnė nei ta, su kokia gali susidoroti įrenginio baterija.

Baterijos perkaitimas gali lemti „šiluminį pagreitį“: jei kuri nors baterijos dalis negali atvėsti, tai lemia destruktyvią grandininę reakciją, generuojančią vis daugiau ir daugiau šilumos ir spartinančią temperatūros kilimą. Toks procesas gali baigtis užsidegimu ar sprogimu.

Aukštos kokybės baterijos pasižymi integruota saugumo funkcija, kuri gali užkirsti kelią tokiai grandininei reakcijai. „Samsung“ teigimu, baterijas jų išmaniesiems siūlė keli tiekėjai, todėl panašu, kad kai kurios pasirodė ne tokios patikimos, kokios turėtų būti.

Pageidaujame plonesnių korpusų ir talpesnių baterijų

Šiuolaikiniai mobilieji įrenginiai yra aprūpinami vis spartesnėmis sistemomis, didesniu jungiamumo modulių ir jutiklių skaičiumi bei aukštų raiškų ekranais. Šie elementai reikalauja daug energijos, o tai reiškia, kad įrenginiams reikalingos talpesnės baterijos. Ir tuo pat metu naudotojai nori kuo plonesnių ir elegantiškesnių įrenginių, todėl gamintojai susiduria su problema – kuo plonesniame korpuse integruoti kuo pažangesnę bateriją. Šioje vietoje kalbama ne tik apie baterijos fizinį dydį. Gamintojai stengiasi pasiūlyti kuo mažesnes ir plonesnes baterijas tuo pačiu didindami jų talpą. Tokia strategija padidina baterijos nesklandaus veikimo riziką, pavyzdžiui, pažeidžiant jos eksploatavimo sąlygas.

Kodėl perkaista baterijos?

Yra keletas telefono baterijos perkaitimo priežasčių. Greito įkrovimo technologija numato perteklinės srovės tiekimą į bateriją, o kuo didesnis galingumas, tuo stipriau įkaista baterija. Be to aušinama ji netolygiai, nes šilumą gali skleisti ne tik pati baterija, bet ir energijos konverteris, maitinimo valdymo schema. Tokiu būdu baterijos dalis aušinima netolygiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Peras

Peras portretas
Konkurentu smestas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių