Kodėl policijos automobiliai naudoja mėlynas ir raudonas šviesas?

  • Teksto dydis:

Policijos automobiliai yra ryškiai paženklinti, kad būtų atpažinti net iš didesnio atstumo. Jie taip pat turi mėlynus ir raudonus švyturėlius, kuriais naudojasi skubiai skverbdamiesi per eismą. Tačiau kodėl švyturėliai yra būtent mėlyni ir raudoni, o ne, tarkim, žali ir geltoni?

Kadaise policijos automobiliai naudodavo tiesiog mirksinčią šviesą, kurią vėliau pakeitė raudonas švyturėlis. Praeito amžiaus penktajame dešimtmetyje raudonas švyturėlis po truputį  tapo atpažįstamas kaip vienas iš policijos simbolių, tačiau neilgai trukus prie jo prisidėjo ir mėlynas. Kodėl?

Na, raudona ir mėlyna yra vienos iš tradicinių JAV spalvų, tačiau tų pačių spalvų švyturėlius naudoja viso pasaulio policija. Jie dažnai montuojami ir ant ugniagesių sunkvežimių, specialiųjų tarnybų automobilių. Ir iš tiesų niekas tiksliai nežino, kodėl šios spalvos taip plačiai prigijo, tačiau labiausiai tikėtini keli variantai.

Visų pirma, raudona spalva yra gerai žinomas perspėjimo ženklas liepiantis sustoti. Raudona jau labai seniai yra laikoma perspėjimo signalu, todėl interpretacijų šiai spalvai nereikia – visi žino, ką toks švyturėlis reiškia. Tačiau raudonos spalvos eisme ir taip netrūksta – galiniai automobilių žibintai, šviesoforo signalai ir kitos šviesos gali klaidinti, todėl prie raudonos verta pridėti ir dar vieną.

Moksliniai tyrimai rodo, kad raudona šviesa yra lengvai pastebima dieną, net kai ryškiai šviečia saulė. Raudona spalva taip pat pasižymi ilgiausiu bangos ilgiu, todėl ji neblogai pastebima siaučiant audrai ar tvyrant rūkui. Tuo tarpu naktį greičiau pastebėsite mėlynos spalvos šviesą. Tai reiškia, kad policijos švyturėlius lengva pastebėti bet kuriuo paros metu ir bet kokiomis eismo sąlygomis.

Įdomu ir tai, kad kai kurie ekspertai teigia, kad tokia spalvų kombinacija yra geriausia spalvų neskiriantiems žmonėms. Tie daltonikai, kurie prastai mato raudoną, įprastai gerai mato mėlyną. O tie, kurie nemato mėlynos, raudoną dažnai mato gerai.

Tačiau, nors visos šios priežastys tikriausiai buvo svarbūs veiksniai, dėl kurių šios švyturėlių spalvos prigijo, pats šių spalvų pasirinkimas buvo iš esmės atsitiktinis. Raudona ir mėlyna spalvos yra laikomos ryškiausiomis, retai pasitaiko gamtoje (priešingai nei geltona ir žalia) ir eisme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NAudoja

NAudoja portretas
Naudoja dar ir kebabinė prie greitkelio, pravažiavus Kryžkalnį, nuo Klaipėdos.

NEJIESKOKIM SLIEKU...

NEJIESKOKIM SLIEKU... portretas
Visam pasaulyje policija naudoja melyna/raudona mirksni .Kitu spalvu nieks nesupras.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių