Kodėl Antrojo pasaulinio karo laivų deniai buvo dengti medinėmis lentomis?

  • Teksto dydis:

Nuo Antrojo pasaulinio karo pasikeitė labai daug. Kita vertus, kariniai laivai vis dar statomi iš plieno. Tai kodėl Antrojo pasaulinio karo laivų deniai buvo dengiami lentomis, o šiandien to jau nebereikia?

Lentos dengė visų laivynų laivų denius – nesvarbu, ar laivas plaukiojo su Kinijos, JAV, Japonijos ar Vokietijos vėliava, jo denis vis tiek buvo dengtas lentomis. Nemanykite, kad tokia buvo laivo konstrukcija – tos lentos buvo tiesiog suguldytos ant tikrojo plieninio denio. Tai kam jų reikėjo?

Iš tiesų, atsakymas yra labai paprastas – šlapias plienas yra slidus. Laivo korpusas privalo būti sandarus. Taigi, vanduo nuo denio nenubėga taip greitai, kaip norėtųsi. Laivą plakančios bangos ir lietus sušlapina denį ir jis tampa labai slidžiu, o kariams juo reikia bėgioti. Tam, kad kariai negriuvinėtų, o vykdytų tiesiogines savo užduotis, deniai būdavo dengiami mediena.

Įdomu tai, kad mediena taip pat veikė kaip izoliacinė medžiaga, neleidžianti plieninei konstrukcijai per daug įkaisti. Tai pravertė plaukiojant tropiniuose kraštuose. Įprastai tam buvo naudojama tikmedžio mediena, nes ji yra labai tvirta, atspari puvimui ir pakankamai nebrangi. Tikmedžio mediena laivų pramonėje naudojama jau kelis šimtus metų.

commons.wikimedia.org nuotr.

Medines lentas pakeisti taip pat yra lengviau nei suremontuoti pažeistą plieninį denį. Žinoma, kalbame ne apie priešų atakų paliktas žaizdas, o apie smulkesnius pažeidimus, likusius po laivo remonto, krovinių perkėlimo ar kitų darbų. Po lentomis visuomet būdavo tikrasis denis – storas sandarus plieno sluoksnis.

Taigi, kariai negriuvinėdavo paslydę ant karšto plieno, tačiau kodėl dabar medinių dangų kariniams laivams nebereikia? Šiais laikais naudojamos kitos dangos, kurios sumažina pargriuvimo tikimybę. Jos yra neslidžios – šiurkštus paviršius primena riedlentės dangą ar švitrinį popierių. Aišku, pačios šiurkščiausios dangos yra naudojamos ant lėktuvnešių denių. Šiuolaikiniai laivai taip pat yra geriau izoliuoti ir atsparūs karščiui. Galiausiai, ir technologijos pasikeitė taip, kad bėgiojimo deniais šiais laikais yra mažiau, ypač mūšių metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dar lentomis dengė dėl to, kad jūrininkai nesėdėtų be darbo ir kasdien šveistų medinius denius, kad tie blizgėtų "kaip katino kiaušiai"...

Algis

Algis portretas
tai ne visai tiesa - tik linijinių laivų ir kreiserių deniai iki karo ir po jo buvo dengti lentomis. Mažesnių karo laivų deniai tokios dangos neturėjo. Karui prasidėjus degi mediena ne tik nuo denių, bet ir iš vidinių laivų patalpų buvo pašalinta
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių