Kentauro Alfoje – jau dvi Žemės tipo planetos ir vandens pasaulių galimybė?

  • Teksto dydis:

Gali būti, kad artimiausia Saulės sistemai daugianarė žvaigždė Kentauro Alfa turi net dvi Žemės tipo planetas. Nors jose gyvybei per karšta (temperatūra siekia apie +1500°C), mokslininkai yra linkę manyti, kad tos planetos, ko gero, yra didesnės planetinės sistemos elementai, o, Kembridžo planetologų teigimu, toje sistemoje gali būti ir Žemės tipo planetų su skystu vandeniu.

Pirmoji planeta, skriejanti aplink Kentauro Alfą, kuri nuo Saulės sistemos nutolusi 4,3 šviesmečio, buvo atrasta 2012 m. ir pavadinta Kentauro Alfa Bb, tačiau netrukus mokslininkų buvo išbraukta iš egzoplanetų sąrašų kaip klaida. Tačiau Kembridžo universiteto (Jungtinė Karalystė, JK) astronomai tuos duomenis išnagrinėjo dar kartą.

"Kiekvienas, kuris dirba su egzoplanetomis, apie Kentauro Alfą Bb turi savo nuomonę", - "New Scientist" sakė Kembridžo universiteto tyrėjas Brice-Oliveris Demory.

Planeta buvo atrasta matuojant ypač menkus Kentauro Alfos B žvaigždės judėjimo pokyčius, kuriuos sukėlė aplink ją skriejančios planetos gravitacija. Naujausio tyrimo metu šie duomenys buvo papildyti kosminio teleskopo "Hubble" gautais duomenimis apie žvaigždės šviesos pritemimą, kurį sukelia žvaigždės disku praslenkančios planetos šešėlis. Iš viso Kentauro Alfa B 2013 ir 2014 m. buvo stebima apie 40 valandų.

2013 m. duomenys byloja apie planetos tranzito požymius, tačiau tranzitas truko ilgiau nei buvo tikėtasi. 2014 m. duomenų masyve šių požymių nebeliko. Mokslininkų teigimu, pastarasis faktas nereiškia, kad planetos ten nėra – ją tiesiog sunku užfiksuoti būnant Žemėje. Tyrėjai tiki, kad 2013 m. duomenyse gali būti užfiksuota dar viena Žemės dydžio planeta, kurioje metai trunka 20,4 paros.

Tyrimo rezultatai leidžia manyti, kad toje planetinėje sistemoje gali būti planetų su gyvybei palankia terpe.

Tai – ne pirmas kartas, kai mokslininkai mėgina įrodyti egzistuojant planetą, kuri ankstesnių tyrimų metu buvo palaikyta duomenų "triukšmu". Prieš mėnesį astronomai pareiškė, kad paslaptingi signalai, apie kuriuos rašėme ir kurie anksčiau buvo laikomi žvaigždžių žybsniais – sklinda iš Žemės tipo planetos. Egzoplanetoje Gliese 581d sąlygos gali būti tinkamos gyvybei, be to, manoma, kad tai yra uolinis pasaulis, tiesa, maždaug du kartus didesnis už Žemę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių