Kas mūsų laukia, jei įvyktų avarija Astravo AE?

  • Teksto dydis:

Atominė elektrinė – tai labai sudėtingas ir daugybę sistemų turintis elektros gamybos įrenginys, kuriam pagaminti ir surinkti reikalinga itin aukšta darbo kultūra. Deja, arti Lietuvos sienos kylančios Astravo AE statybos vyksta su trikdžiais.

„Sprendžiant iš turimos informacijos, elektrinės reaktorius didelio keleivinio lėktuvo kritimo atlaikyti negali. Jis nėra taip suprojektuotas,“ – sako FTMC Branduolinių tyrimų skyriaus dr. Laurynas Juodis. Ši saugumo priemonė galbūt atrodo perteklinė, tačiau tokie reikalavimai taikomi ir dangoraižiams.

Nemažiau svarbi ne tik darbo ir saugos kultūra bei techninė statinio charakteristika, bet ir aplinkos gamtinės sąlygos. Radiacinės saugos centro specialistų skaičiavimais, esant nepalankiai vėjo krypčiai ir vidutiniam vėjo greičiui, didelės avarijos atveju išmestas radioaktyvusis debesis maždaug per valandą pasiektų Lietuvos teritoriją. O per 2-3 valandas pasiektų Vilnių.

„Priklausomai nuo išmetimo, įmanoma ir situacija, kai reikia evakuoti Vilniaus miestą arba iškeldinti Vilniaus miesto gyventojus,“ – sako L. Juodis. Tyrėjui pritaria ir Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos Viršininko pavaduotojas branduolinei saugai Sigitas Šlepavičius: „Tikimybė yra labai maža, bet ji vistiek išlieka.“

Blogiausio scenarijaus avarijos pavyzdys būtų 1986 m. Černobylio 4-tojo bloko avarija bei jos pasekmės. Černobylio avarijos metu susidaręs radioaktyvusis debesis buvo išnešiotas po Europą ir kitus kontinentus. 600 tūkst. žmonių, dalyvavusių likviduojant avarijos padarinius, patyrė avarinę apšvitą. O Černobylio zona 30 km spinduliu iki šiol išlieka viena labiausiai užterštų radioaktyviosiomis medžiagomis vietų Žemėje. Šioje teritorijoje ūkinė veikla nevykdoma.

 

 

Laida „Mokslo sriuba“ – kiekvieną šeštadienį 9.30 val. per LRT Kultūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Nekilnojamas turtas Vilniuje taps beverčiu, o jei niekas neįvyks, kaina vis vien kris trigubai

Lietuvos 100-čiui

Lietuvos  100-čiui portretas
Šimtmečio minėjimas artėja, Politikai Lietuvos Geležinkelių prichvatizacija užsiėmę. Ar atveš popiežius karūną, Kai LDK karalių rinks tauta...

greiciau

greiciau portretas
kojas pakratysim nuo /ekologisko/ maisto ar /vaistu/ kuriuos europos /globejai/ siuncia /runkeliams/....
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių