Kaip klaviatūra galite dirbti daug patogiau?

  • Teksto dydis:

Privalomas kiekvieno kompiuterio atributas – klaviatūra – atsirado dar tais laikais, kai apie elektroninius skaičiavimo įrenginius žmonės nė nesvajojo, o spausdintą žodį tarškino mechaninėmis spausdinimo mašinėlėmis. Vis dėlto, tuo metu ne itin patogi ir spausdinimą lėtinanti QWERTY klaviatūra išliko iki šių dienų, o žinant kelias gudrybes ja dirbti galima patogiai ir greitai.

Daugelio kompiuterių naudotojų turima QWERTY klaviatūra (taip ji vadinama dėl viršutinėje raidžių eilėje esančių simbolių) buvo užpatentuota 1868-ųjų liepos 14 d., taigi šeštadienį jai sukanka solidūs 150 metų. Išradėjas Christopheris Sholesas pasistengė joje raides išdėstyti taip, kad rašant anglišką tekstą kaip įmanoma rečiau būtų naudojami du greta esantys simboliai, nes tokiais atvejais mechaninės spausdinimo mašinėlės užsikirsdavo.

Kompiuteriai tokios problemos neturi, tačiau raidžių išdėstymas buvo taip paplitęs, kad nuspręsta jo  nebekeisti. Įprasti prie tokios klaviatūros išties nelengva, visgi darbą kompiuteriu galima pagreitinti ir tai gali kiekvienas – tereikia žinoti keletą gudrių klaviatūros mygtukų kombinacijų.

„Būtų sunku rasti „Windows“ kompiuterio naudotoją, kuris nežinotų, ką atlieka kombinacijos „Ctrl“ ir C, „Crtl“ ir V arba „Alt“ ir F4. Tačiau tai – tik ledkalnio viršūnė, mat naudingų klaviatūros kombinacijų „Windows“ aplinkoje yra daugybė. Visas jas išmokti užtruktų, todėl išrinkome dešimtuką naudingiausių patarimų, kurie padės nuolat kartojamus veiksmus kompiuteriu atlikti patogiau ir greičiau“, – sako Robertas Žudys.

Šios klaviatūros kombinacijos pravers ir pradedantiems, ir įgudusiems kompiuterių užkalbėtojams. Visos jos veikia operacinėse sistemose „Windows 8“ ir „Windows 10“, dalis jų – ir ankstesnėse „Windows“ versijose.

Greita ekrano kopija

Jei dažnai darote ekrano nuotraukas, ko gero, jau pavargote spausti „Print Screen“ mygtuką, jungti piešimo programą, įklijuoti atmintyje išsaugotą vaizdą ir piešinį saugoti. Kombinacija „Win Key“ (tai „Windows“ mygtukas, dažniausiai esantis tarp „Ctrl“ ir „Alt“ mygtukų)  ir „Prt Scn“ („Print Screen“) palengvins jūsų darbą: ji automatiškai išsaugos ekrano nuotrauką PNG formatu aplanke, kurį rasite „Computer“ > „Pictures“ > „Screenshots“ (arba „Kompiuteris“ > „Nuotraukos“ > „Ekrano nuotraukos“).

Sugrįžti į darbastalio lauką (desktop)

Kam vargti užvėrinėjant ar sumažinant galybę programų langų, jei užtenka atsiminti paprastą kombinaciją ir darbastalis kaipmat pasirodo prieš akis – „Win Key“ ir D. Dar sykį ją paspaudus įjungtos programos grįžta į savo vietas. O jei į darbastalį norite tik užmesti akį, naudokite „Win key“ ir , (kablelį).

Naujas programos langas

Failų ar interneto naršyklėse, tekstų rašymo ir įvairiose kitose programose kombinacija „Ctrl“ ir N atidaro naują tos programos langą. Beje, jei interneto naršyklėje labiau mėgstate naudotis vienu langu su daug kortelių, naujas korteles galite kurti spausdami „Ctrl“ ir T.

Patogi navigacija tarp programų

Jei dirbate su daug programų vienu metu, kombinacija „Alt“ ir „Tab“ (mygtukas virš „Caps Lock“) padės lengviau tarp jų susigaudyti ir atrasti reikiamą.

Sugrįžti atgal

Jei kompiuteriu rengiate įvairius dokumentus, piešiate ar rašote, padarę klaidą galėsite grįžti atgal. Tam pasitarnaus kombinacija „Ctrl“ ir Z. O pakeitus nuomonę pakartoti tai, ką buvote atlikę, leis kombinacija „Ctrl“ ir Y.

Greitas būdas atidaryti failų naršyklę

Norėdami patogiai ir greitai rasti reikiama dokumentą ar programą savo kompiuteryje, naudokite mygtukų kombinaciją „Win Key“ ir E.

Priartinti arba atitolinti

Klaviatūros kombinacija „Win Key“ ir + (arba –) įjungia įrankį, kuris leidžia priartinti arba atitolinti vaizdą ekrane, o jį valdyti galima judinant kompiuterio pelę. Priartinimo įrankį galima išjungti pele arba nuspaudus „Win Key“ ir „Esc“.

Atidaryti valdymo meniu

„Windows“ sulaukė nemažai kritikos dėl to, kad jos architektai pakeitė (ar net išslapstė) įvairius nustatymus, o „Starto“ meniu tapo mažiau naudingas. Tačiau paspaudę „Win Key“ ir X patogiai atsidarysite administratoriaus meniu ir galėsite greitai atrasti visus svarbiausius kompiuterio valdymo įrankius.

Ekrano dubliavimo nustatymas

Jeigu jūs dažnai rodote prezentacijas, jums pravers kombinacija „Win Key“ ir P. Nuspaudus šiuos klavišus įjungiamos prijungto ekrano rodymo parinktys. Galėsite greitai pasirinkti vaizdo kompiuteryje atvaizdavimą kitame monitoriuje, TV ar projektoriaus ekrane.

Kompiuterio užrakinimas

Saugodami savo kompiuteryje esančius duomenis ir turinį, niekada nepamirškite išeidami jo užrakinti. Jums padės paprasta kombinacija „Win Key“ ir L.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių