Kaip bėgant metams kinta gebėjimas išmokti naują užsienio kalbą?

  • Teksto dydis:

Esame įpratę girdėti, jog gerai išmokti užsienio kalbą galime tik iki tam tikro amžiaus, o vėliau – jau šaukštai po pietų.

Ir iš tiesų, ne vienas laikomės nuostatos, jog vaikai naujos užsienio kalbos visada išmoksta daug lengviau nei suaugusieji. Manome, jog egzistuoja tariamas „kritinis periodas“, kurį peržengus, kalbos niekada neišmoksime taip gerai, kaip galėjome būdami vaikais.

Pagrįsti šią nuostatą moksliškai yra daug sunkiau, nei gali pasirodyti, tačiau remiantis sudėtingomis technikomis – tiriant smegenų veiklą ir pritaikant sudėtingus statistinius modelius – buvo gauta išvada, jog gebėjimas mokytis kalbų bėgant metams iš tiesų palaipsniui mažėja.

Be populiarios nuostatos, jog vaikai naujos kalbos žodžius „įsiurbia tarsi kempinės“, yra dar daugiau priežasčių manyti, kodėl vaikams tai sekasi ženkliai geriau: jie gali daugiau laiko leisti kalbos mokymuisi, jų motyvacija didesnė – mokymosi procesas vaikams yra daugiau įdomus žaidimas nei varginantis darbas, be to, vaikų gimtosios kalbos įpročiai dar ne taip giliai įsišakniję.

Vis dėlto nė vienas iš šių veiksnių neturi nieko bendro su konkrečiu slenkstiniu amžiumi, kurio sulaukus kalbos mokymasis tampa neįveikiama kliūtimi.

Gramatikos iššūkiai

Kalbos mokymosi procesą lydi daug paslapčių. Tyrimą atlikusi profesorė Schmid atkreipė dėmesį, jog kartais suaugusieji stebina nepaprastai sudėtingų žodžių išmanymu, komplikuotų sakinių konstrukcijų taikymu, tačiau neretai padaro pačių elementariausių gramatikos klaidų.

Kodėl suaugusiems taip sunku įvaldyti paprastas ir dažniausiai pasitaikančias taisykles, kai tuo pat metu lengvai susidorojama su retais žodžiais ir gramatikos išimtimis, su kuriomis buvo susidurta vos keletą kartų?

Mokslininkai dar nežino atsakymų į šiuos klausimus, tačiau tampa aišku, jog egzistuoja tam tikrų gramatikos „duobių“ kurias, nepriklausomai nuo gimtosios kalbos, ir kalbos kurią mokotės, beveik visada sunku įvaldyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas valdo

Kaunas valdo portretas
Kažkokia nesąmonė vaikams daugiau laiko lieka mokintis kalbos nebe juokinkit

emilija

emilija portretas
moku 7 kalbas-dabar mokausi japonu-nelengva-bet idomu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių