Jungtinės Tautos: „Facebook“ pernelyg plačiai apibrėžia terorizmą

  • Teksto dydis:

Socialinio tinklo „Facebook“ naudojama terorizmo apibrėžtis yra „pernelyg plati“ ir kelia cenzūros bei savavališko atsisakymo teikti savo paslaugas grėsmę, pirmadienį perspėjo vienas Jungtinų Tautų ekspertas žmogaus teisių srityje.

JT specialioji pranešėja žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių skatinimo ir apsaugos kovojant su terorizmu klausimais raštu kreipėsi į Marką Zuckerbergą (Marką Zukerbergą) ir išreiškė susirūpinimą dėl bendrovės pastangų blokuoti „teroristus“, kurie naudojasi jos platforma, sakoma Fionnualos Ni Aolain (Fjonualos Ni Olan) pareiškime.

„Naudojant per plačius ir netikslius apibrėžimus kaip pagrindą „Facebook“ platformos naudojimuisi ir prieigos reguliavimui gali sąlygoti savavališką atsisakymą teikti „Facebook“ paslaugas, jų diskriminacinį įgyvendinimą ir nereikalingą cenzūravimą“, – sakoma jame.

Pasak ekspertės, socialinio tinklo apibrėžimuose teroristinėms organizacijoms prilyginamos visos nevyriausybinės grupės, pasitelkiančios smurtą, kad pasiektų bet kokius tikslus.

„Facebook“ politika draudžia teroristams naudotis jo paslaugomis, o pati bendrovė naudojasi automatinio atpažinimo technologijomis ir turi augančią moderatorių komandą, kuri ieško ir šalina netinkamą turinį.

„Tokios plačios apibrėžties naudojimas kelia ypač didelį nerimą atsižvelgiant į vyriausybių, siekiančius stigmatizuoti daugybę nepaklusnumo ir opozicijos formų – tiek taikių, tiek smurtinių, kaip terorizmą – skaičių“, – nurodė F. Ni Aolain.

„Tas apibrėžimas prieštarauja tarptautinei humanitarinei teisei, nes jame visos netarptautinio ginkluoto konflikto ginkluotos grupuotės prilyginamos teroristams, net jei šios grupuotės laikosi tarptautinės humanitarinės teisės“, – pabrėžė ji.

Ji taip pat išreiškė nerimą dėl to, kad stinga aiškumo, kokiais metodais „Facebook“ naudojasi, siekdamas nustatyti, ar asmuo priklauso tam tikrai grupuotei ir ar tas asmuo turi „galimybę reikšmingai apskųsti tokį nustatymą“.

„Jokių nepriklausomų „Facebook“ veiksmų peržiūros, priežiūros ir stebėjimo procesų nebuvimas yra itin problematiškas“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių