JAV Klimato ataskaitoje - du pražūtingi rekordai

  • Teksto dydis:

2012 m. Arkties vandenynas neteko rekordinio kiekio ledo, o žmonija į atmosferą išmetė rekordinį kiekį šiltnamio efektą skatinančių dujų. Antradienį tokius duomenis paskelbė tarptautinė klimatologų komanda, skelbia cnbc.com.

2012–ieji taip pat buvo ir vieni šilčiausių stebėjimų istorijoje – vandens ir žemės temperatūra palyginus su kitais metais buvo daug aukštesnė (bet neaukščiausia), skelbiama JAV Vyriausybės užsakymu išleistame Klimato būklės ataskaitoje. Toks raportas JAV užsakymu yra rengiamas kasmet nuo 1994 m.

„Vertinant globaliai, 2012–ieji metai buvo aštuntoje ar devintoje vietoje pagal vidutinę temperatūrą nuo maždaug 1850–ųjų metų, kuomet buvo pradėti rinkti visos planetos temperatūros informacija“, – rašome ataskaitoje.

Arkties vandenynas pernai neteko rekordiškai daug ledo. Rekordiškai žemas ledynų kiekis buvo fiksuojamas rugsėjo mėnesį.

97 procentai Grenlandijos ledynų rodė vienokios ar kitokios formos tirpimo požymius. Beveik visi šiaurinės Aliaskos ledynai taip pat tirpo. Apskritai, ledynų tirpimas aliaskoje ir Grenlandijoje buvo apie 4 kartus intensyvesnis nei įprasta.

Vykstant globalinei kreditų krizei, CO2 išmetimai į atmosferą buvo kiek sumažėję, bet 2012 m. dėl atsigaunančios ekonomikos jie staigiai šovė į viršų ir viršijo visų laikų stebėjimų rekordus.

Dėl vykstančios klimato kaitos, pasaulis pernai kentėjo dėl didelio sausrų, lūčių ir kitų klimato ekstremalių reiškinių kiekio. Pavyzdžiui tokios, kaip šiaurės rytų Brazilijoje siautusios sausros vietiniai nebuvo matę kelis dešimtmečius. Tuo tarpu Karibų jūros regionas per sausąjį periodą sulaukė itin didelių liūčių ir audrų, o Afrikos Sahelio lietingasis sezonas buvo pats drėgniausias per 50 metų. Šia pokyčiai smarkiai veikia vietines gyvenimo, ekonomikos ir gamtos sąlygas.

Teigiamos naujienos: Žemės Pietų ašigalyje, apie Antarktidą, situacija išlieka stabili, o šilti orai lėnmė rekordiškai sumažėjusį ozono skylių skaičių.

Nuotraukose viršuje - situacija 2012 m. ir 1980 m. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių