JAV kariškiai gaus pirmuosius serijinės gamybos bioninius protezus

  • Teksto dydis:

Pentagono Perspektyvių gynybos technologijų agentūra (DARPA) drauge su JAV kompanija „Mobius Bionics“ perdavė Nacionaliniam Walterio Reedo karo medicinos centrui Merilende pirmąsias dvi bionines rankas.

DARPA tvirtina, kad naujieji bioniniai protezai yra kol kas vieninteliai tokie prietaisai JAV, kuriuos naudoti leidžia Maisto ir vaistų agentūra ir kuriuos galima laisvai įsigyti.

Bioninį rankos protezą DARPA užsakymu pastaruosius penketą metų kūrė „Mobius Bionics“. Pentagonas planavo įtraukti šį įrenginį į medicininį karių draudimą; naująjį bioninį protezą galės gauti visi kariškiai, karo veiksmuose praradę viršutinę galūnę. Kol kas nėra žinoma, kada bus atlikta pirmoji protezo montavimo žmogui procedūra.

Naujasis įrenginys pavadintas LUKE, pagerbiant Luką Skaivokerį, vieną iš pagrindinių „Žvaigždžių karų“ filmų serijos personažų, kuriam kovoje su Dartu Veideriu prarasta ranka buvo pakeista aukštųjų technologijų protezu. Be to, santrumpa LUKE iššifruojama, kaip Life Under Kinetic Evolution (kinetinės evoliucijos gyvenimas). Prie peties tvirtinama bioninė ranka valdoma elektromiografiniais elektrodais. Jais nuskaitomi raumenų signalai.

LUKE nuskaitytus signalus gali paversti vienu iš dešimties galimų judesių, tarp kurių – rankos pakėlimas virš galvos, užkišimas už nugaros, daiktų pakėlimas ir nuleidimas, tuo pat metu sulenkiant per alkūnę (beje, netgi trapius daiktus, pavyzdžiui, vištų kiaušinius). Protezu galima atlikti daugybę kasdienių veiksmų: valytis dantis, užsitraukti striukės užtrauktuką, šluoti grindis ir t.t. ir pan.

Bioninė ranka LUKE apsaugota nuo vandens ir dulkių. Išleidžiami kelių dydžių protezai. Bioninis įtaisas buvo bandomas daugiau nei 10 tūkst. valandų su daugiau nei šimtu žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių