Istorinis įvykis: Lietuvos moksleiviai susisiekė su TKS astronautu (vaizdo įrašas)

Minėdamos Lietuvos nepriklausomybės šimtmetį Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazija ir progimnazija trečiadienį sukūrė tiltą su kosmosu. Lietuvos moksleiviai užmezgė tiesioginį ryšį su Tarptautinės kosminės stoties (TKS) astronautu.

Šiuo metu kosminėje stotyje dirba 54-oji ekspedicija. Naudodami savo sukonstruotą techniką, abiejų mokyklų mokiniai 14.00 val. prasidėjusiame renginyje susisiekė su NASA astronautu amerikiečiu Josephu Michaeliu Acaba. Moksleiviai domėjosi, ar J. M. Acaba gali matyti Lietuvą iš TKS, į kurią planetą jis norėtų nuskristi, jei galėtų. Taip pat pagal kurią laiko juostą TKS astronautai švenčia Naujuosius metus ir kt. Greitai keisdamiesi vietomis moksleiviai astronautui uždavė 20 klausimų. Sulaukę atsakymų moksleiviai dėkojo TKS astronautui ir sukėlė jam didžiules ovacijas.

Abiejų švietimo įstaigų moksleiviai pirmadienį jau bandė susiekti su TKS, tačiau dėl nesusikalbėjimo su NASA pirmasis moksleivių bandymas susisiekti buvo nesėkmingas.

Projektas „Tiltas tarp Lietuvos ir kosmoso“ vykdomas kartu su Vilniaus universiteto Radijo klubu ir Lietuvos radijo mėgėjų draugija.

Truko 7 minutes

Kaip BNS sakė Lietuvos radijo mėgėjų draugijos prezidentas Simonas Kareiva, šis pokalbis – pirmas toks atvejis, kada Lietuvos mokyklos kartu su radijo mėgėjais užmezga tiesioginį gyvą ryšį su astronautu, tuo metu skrendančiu orbita virš Lietuvos.

„Tas ryšys įvyko gyvai, kontaktas galėjo trukti ne ilgiau kaip dešimt minučių, nes tokia trumpa orbita, truko apie 7 minutes, nes mes labai greitai „susisukome“ ir dar spėjome paploti padėkodami astronautui. Mūsų žiniomis, tai yra pirmas atvejis, kai Lietuvoje būtent specialiai tam pasiruošta iš mokyklos susitarus iš anksto, kad įvyks pokalbis su astronautu“, – sakė S. Kareiva.

Jis teigė, kad pavieniai radijo mėgėjai ryšį su kosmine stotimi galėjo užmegzti ir anksčiau, tačiau tai pirmas toks edukacinis projektas.

Projektu siekiama skleisti Lietuvos vardą bei populiarinti tiksliuosius mokslus, supažindinti mokinius su mokslo pasaulio naujovėmis ir išradimais.

„Vaikų indėlis buvo tikrai nemažas, jie netgi sukonstravo tam tikras antenas, kurios buvo naudojamos kaip pagalbinė priemonė, vaikai mokėsi radijo ryšių technologijos, sąvokų, jungė laidus, litavo, kūrė, filmavo, darė kitas veiklas“, – pasakojo S. Kareiva.

Anot jo, bendradarbiavimas su moksleiviais turėtų tęstis ir toliau.

„Ieškosime kitų būdų susisiekti su kosmosu, galbūt pabandysime užmegzti teletiltą, tai yra gyvą vaizdo konferenciją, kad astronautas galėtų ne tik žodžiu papasakoti, kas vyksta, bet ir parodyti, kaip nesvarumo būklėje vyksta vienas ar kitas įdomus dalykas“, – pasakojo Lietuvos radijo mėgėjų draugijos prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prof

prof portretas
Gal galima buvo už tuos pinigus geriausiams moksleivimss stipendijas išmokėti, Pvz. 10 bent patiems geriausiams po minimumą 400 eur. Bet už tai galime pasigirti, kad esame kosmoso valstybė. Jau žmonės apie tai disertacijas rašo... Ar nuo to pagerės mūsų gyvenimas? Gal reikia kelti realius uždavinius ir juos įgyvendinti? manau . kad bent 10 Lietuvos moksleivių būtų laimingesni negu tik interviu

Birutė

Birutė portretas
Šaunuoliai,vaikai! Jūs Lietuvos gražią ateitį sukursit gražiais darbais. Pagarba jūsų mokytojams ir vadovams.

ai

ai portretas
koks cia istorinis ivykis...as isgeriau puse litro ir susisiekiau su ufonautais. pabandykit
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių