Išmaniosios nanodalelės vėžinėms ląstelėms atskirti – tik viena tyrimų sričių

Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Nanostruktūrų laboratorija drauge su Nacionaliniu vėžio centru užsibrėžė per šiuos ir ateinančius metus sukurti išmaniąsias magnetines nanodaleles vėžinėms ląstelėms separuoti.

Taip pat numatoma sukurti itin stipriomis antimikrobinėmis savybėmis pasižyminčias dangas ant titano paviršių.

Kaip teigė didžiausios mokslinių tyrimų įstaigos Lietuvoje vadovas dr. Arūnas Jagminas, kartu su kolegomis mokslininkai žengia naujus žingsnius kurdami nanotechnologijas ir ieškodami joms pritaikymo.

FTMC mokslininkai laboratorijoje pradėjo magnetinių nanodalelių sintezės ir jų paviršiaus padengimo aukso luobele ir ultrasmulkiomis dalelėmis tyrimus. Jiems pavyko parodyti, kad tokias hibridines nanodaleles galima naudoti vėžinių auglių vizualizacijai, taip pat itin agresyvių ir atsparių antibiotikams mikrobų žudymui.

Prie svaresnių Nanostruktūrų laboratorijoje vykdomų tyrimų rezultatų jos vadovas priskiria ir aliuminio plonų anodinių dangų su sidabro nanodalelėmis formavimą.

FTMC nuotr.

Dr. A. Jagmino vadovaujama mokslininkų grupė prestižiniame tarptautiniame mokslo žurnale „Dalton Transactions“ pirmą kartą parodė, kad maistinių aliuminio folijų paviršių padengus tokiomis dangomis jų paviršiui suteikiami ne tik auksiniai atspalviai, bet ir antimikrobinės savybės.

Naujų savybių įgijusi folija puikiai tinka pakuoti ne tik šokoladą, bet ir pieno, mėsos produktus, be to, nepraranda standumo.

„Bendradarbiaudami su Romos Nanostruktūrų tyrimo instituto mokslininkais šiuo metu taip pat baigiame didelį anglies kiekį turinčių aliuminio anodinių dangų tyrimus. Naudojant grafeno intarpus tokios dangos galėtų rasti gerų taikymų jutiklių ir saulės baterijų plokščių gamyboje“, – mokslininkas nurodo dar vieną tyrimų sritį, kurioje šiuo metu dirba FTMC Nanostruktūrų laboratorija.

Dr. A. Jagminui už ilgametį kapitalinį mokslinį darbą „Nanodarinių sintezės, modifikavimo, charakterizavimo ir taikymų tyrimai (2000-2017)“ paskirta prestižinė akademiko Juozo Matulio premija chemijos srityje.

Mokslininkas Lietuvoje ir už jos ribų žinomas kaip aliuminio anodavimo technologijų pradininkas, sukūręs būdus nanostruktūrinėms aliuminio oksido dalelėms gauti ir metalams nusodinti.

Aliuminio anodavimas, suteikiant šiai medžiagai naujų naudingų savybių ir puikų estetinį vaizdą, naudojamas daugelyje sričių. Chrestomatiniai pavyzdžiai - Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro kolonos ar Kauno Laisvės alėjos šviestuvai.

ELTA primena, kad Fizinių ir technologijos mokslų centras - didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje. Čia vykdomi moksliniai tyrimai, skirti aukštųjų technologijų plėtrai ir žinių ekonomikos kūrimui Lietuvoje ir pasaulyje, kuriami nauji prototipai ir paslaugos, modernios pramonės programos, taip pat sudaromos sąlygos verslui.

FTMC dirba 670 darbuotojų, studijuoja 88 doktorantai. Per savo veiklos metus FTMC įvykdė daugiau nei 400 verslo užsakymų ir padėjo daugiau nei 100 įmonių įgyvendinti jų verslo tikslus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių