Išmanieji telefonai: vyresniesiems – susisiekti, jaunimui – išsiskirti iš minios

  • Teksto dydis:

„Tūkstantmečio karta“, „Z karta“ yra vos keli iš daugelio terminų, kuriais bandoma apibrėžti dabartinį jaunimą. Trumpai tariant, šios kartos atstovai – jau nepriklausomoje Lietuvoje gimę žmonės, kurių įpročiai, pomėgiai ir gyvenimo būdas gerokai skiriasi nuo tėvų ir senelių.

Vienas labiausiai pastebimų „tūkstantmečio“ vaikų išskirtinumų – aktyvus naudojimasis išmaniosiomis technologijomis. O šias technologijas kuriančioms kompanijoms tai – ir iššūkis, ir galimybė. Pavyzdžiui, bendrovė „Huawei“ netgi steigia atskirus dizaino centrus ir analizuoja madingiausias spalvas siekdama kurti jaunimui patrauklius telefonus. Tuo metu Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichologė Daiva Balčiūnienė teigia, kad išmanieji telefonai užima vis svarbesnę jaunimo gyvenimo dalį ir netgi tampa vienu svarbiausių jų poreikių, kurio vietą verta bandyti suprasi ir įvertinti.

Be išmaniojo telefono – nė iš vietos

„Tenka pripažinti, kad išmanieji telefonai jaunajai kartai yra labai svarbūs. Ir, beje, kuo žmogus jaunesnis, tuo ta reikšmė yra didesnė. Jau dabar stebima, kad kai kurie vos 8 mėnesių sulaukę kūdikiai, pamatę telefoną, bando pirštu braukti per ekraną. Jau tokiame ankstyvame amžiuje pirminė išmokta bendravimo su technologija reakcija yra braukimas, o ne mygtukų spaudymas. Apskritai, sunku kol kas įvertinti, bet gali būti, kad net jaunosios kartos neuroninės jungtys formuojasi kitaip, nei ankstesnių kartų“, – pastebi psichologė.

Jaunimui išmanieji telefonai tapo tokia integralia savęs išreiškimo ir bendravimo dalimi, kad jų turėjimas yra kone egzistencinis poreikis.

Anot D. Balčiūnienės, natūralu, kad išmanieji telefonai jaunimui yra svarbesni nei jų tėvams. Vyresnės kartos atstovai užaugo be jų, jiems naujosios kartos telefonai yra tiesiog kitokia paprastesnių telefonų forma. Tuo metu jaunimas augo būtent su šia technologija, jų suvokimas apie telefono funkcijas ir teikiamą naudą susiformavo būtent su išmaniaisiais.

„Jaunimui išmanieji telefonai tapo tokia integralia savęs išreiškimo ir bendravimo dalimi, kad jų turėjimas yra kone egzistencinis poreikis. Jie užaugo laikais, kai įsivaizduoti gyvenimo be išmaniojo telefono buvo beveik neįmanoma. Jeigu pažvelgsime į telefoną, kaip prietaisą, anksčiau jis tiesiog atlikdavo bazinę susisiekimo funkciją, tačiau dabar tai yra kone kišenėje telpantis nešiojamas superkompiuteris iš senesnių mokslinės fantastikos knygų. Jaunoji karta per daug gerai žino šių prietaisų galimybes, kad net nepagalvotų apie grįžimą atgal“, – pastebi pašnekovė.

Nuo susisiekimo iki savirealizacijos

„Visi žmonės, galvodami apie savirealizaciją, sau gali užduoti kelis klausimus. Kaip aš jaučiuosi? Ko aš noriu? Ką aš galiu? Šie klausimai yra ir labai paprasti, ir kartu sudėtingi. Jie mus lydi visą gyvenimą, tačiau tampa ypatingai svarbūs pereinamaisiais amžiaus tarpsniais, išgyvenant krizes, renkantis gyvenimo kelią. Savirealizacija – tai ir poreikis, ir būsena, kai žmogus jaučiasi įgyvendinantis savo norus bei gebėjimus, ir tuo pat metu junta pasitenkinimą bei prasmę. Sportas, menas, savanoriavimas – viskas gali tapti savęs išraiškos forma, mes esame skirtingi ir skirtingose srityse galime atrasti prasmę“, – paaiškina psichologė.

Anot D. Balčiūnienės, nors pirminė išmaniųjų telefonų funkcija yra susisiekimas, šiuolaikinių išmaniųjų telefonų suteikiamos galimybės aprėpia daug daugiau. Maisto užsisakymas, bilietų pirkimas, renginių organizavimas, skrydžių planavimas – visa tai dabar galima padaryti su kišenėje telpančiu telefonu.

„Atmetus vien komunikacinį telefono aspektą, dabar jis gali tapti ir savirealizacijos įrankiu, lengvai prieinama galimybe kurti ir savo kūriniais dalintis. Žmonės nebėra tiesiog muzikos klausytojai – jie gali tapti muzikos kūrėjais. Jie ne vien žiūri nuotraukas – jie yra fotografai. Laisvės ir galimybės, kurios yra prieinamos naudojant išmaniuosius telefonus, neturėtų būti nei nuvertintos, nei suabsoliutintos“, - teigia ji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių