Išmanieji įrenginiai: 75 proc. ištrintos informacijos nesunku atkurti

  • Teksto dydis:

Naudotų elektronikos įrenginių rinka internete tiesiog klesti: vartotojai, neįperkantys naujo, gali nusipirkti naudotą išmanųjį telefoną ar standųjį diską, o įsigiję naują – internete parduoti seną. Duomenų trynimo ekspertų „Blancco Technology Group" atliktas eksperimentas atskleidė, kad internete parduodami naudoti elektronikos įrenginiai dažnai tebesaugo duomenis, kuriuos vartotojai manė ištrinę amžiams.

Specialistai patikrino 122 skirtingus naudotus išmaniuosius telefonus, įprastus ir SSD standžiuosius diskus, nupirktus atsitiktinai internetinėse parduotuvėse "Amazon", "eBay" ir "Gazelle.com". Tyrimo rezultatai nustebino ir pačius ekspertus.

Beveik pusė SSD ir kitų standžiųjų diskų turėjo liekamųjų duomenų, o 35 proc. mobiliųjų telefonų pavyko atkurti tūkstančius ištrintų el. laiškų, skambučių įrašų, tekstinių ir momentinų žinučių (angl. instant message), nuotraukų ir vaizdo įrašų. Blogiausia, kad 57 proc. telefonų ir 75 proc. standžiųjų diskų tebesaugojo duomenis, kuriuos vartotojai galvojo ištrynę visiems laikams.

Dauguma atvejų paprasto trynimo nepakanka, formatavimas taip pat nebėra patikimas metodas, nes kiekviena operacinė sistema šį procesą atlieka skirtingai. Tyrimas atskleidė, kad greitas formatavimas buvo atliktas 61 proc. įrenginių, kurie vis dar turėjo išsaugotų duomenų. Išmaniajame telefone duomenis dar sudėtingiau ištrinti – tyrimo metu iš viso buvo atkurta 2 153 el. laiškai, virš 10 tūkstančių tekstinių ir momentinių žinučių.

„Nesvarbu, ar esi privatus asmuo, verslo ar vyriausybinė organizacija, netinkamas duomenų trynimas gali sukelti rimtų pasekmių ir kelti grėsmę privatumui, finansams bei reputacijai. Vienas didesnių šio eksperimento atradimų, kad dauguma vartotojų vis dėlto stengėsi kokiu nors būdu ištrinti savo duomenis iš elektronikos įrenginių. Bet, kol šie trynimo metodai yra paplitę ir atrodo patikimi, jie ne visada yra efektyvūs ištrinant duomenis neatstatomai",– sako „Blancco Technology Group" IT saugumo konsultantas Paul Henry.

Kitas stulbinantis tyrimo atradimas, kad liekamieji duomenys dviejuose panaudotuose mobiliuosiuose telefonuose buvo pakankamai ženklūs, kad būtų galima nustatyti jų savininkų tapatybes. Gera žinia „Apple" ir „Microsoft" mėgėjams, nes „iPhone", „iPad" ir „Windows" įrenginiai neturėjo duomenų, kuriuos būtų galima atkurti. Didžiausia grėsmė kyla „Android" vartotojams, nes jų įrenginiai gali saugoti konfidencialią asmeninę informaciją net ir atstačius gamyklinius parametrus.

„Duomenų trynimas rankiniu būdu ar išmaniojo telefono programėlės pašalinimas neištrina duomenų iš įrenginio. Ištrynus duomenis paprastu būdu, įrenginys tiesiog nesugeba nustatyti jų buvimo vietos, tad vartotojui atrodo, kad duomenų nebeliko, tačiau juos galima atstatyti", – perspėja specialistas Deividas Švėgžda.

Norint saugiai ištrinti SSD ir įprastus standžiuosius diskus, bei išmaniuosius telefonus, būtina pasirinkti efektyvius duomenų trynimo metodus ir naudoti tinkamą trynimo programinę įrangą. Antraip asmeniniai duomenys, kaip rodo šio tyrimo rezultatai, gali būti atstatyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių