Interneto vaikų karta: ar mokame ją apsaugoti?

  • Teksto dydis:

Šių laikų vaikai, rodos, gimsta su išmaniaisiais įrenginiais rankose. Pastebima, kad interneto paslaugų vartotojų auditorija ne tik jaunėja, bet ir daugiau laiko praleidžia internete, rašoma pranešime spaudai.

Tyrimų kompanija „Pew Research Center“ JAV apklausė 743 paauglius nuo 13 iki 17 metų amžiaus ir 1 058 paauglių tėvus. Tyrimo metu paaiškėjo, kad 95 proc. paauglių turi asmeninius išmaniuosius telefonus arba galimybę jais naudotis. 45 proc. jaunųjų respondentų pripažino, kad naudojasi internetu praktiškai visą laiką.

ESET saugumo ekspertas Tony Anscombe tikina, kad technologijoms tobulėjant, gebėjimas valdyti laiką, praleistą prisijungus prie interneto, vis silpnės. Augantis daiktų internetas jau dabar plečia savo teritoriją iki automobilių, namų ir ištisų miestų – visa juda link visapusiškai išmanaus pasaulio.

„Dabartiniai vaikai nežino, kas yra laukti žinių laidos prie televizoriaus ar rytdienos laikraščio, kad kažką sužinotum – ši karta gyvena realiu laiku nuo ryto iki vakaro. Jiems tai yra normalu, kaip vaikščioti ar skaityti. Ir jiems yra normalu ne skambinti telefonu ir kalbėtis su žmonėmis, o tiesiog jiems parašyti žinutę – tarsi skambinti telefonu būtų senamadiška, taip daro tik tokios nuobodos, kaip mes“, – teigia T. Anscombe.

Tačiau tėvai, kad ir kokie „seni“ būtų vaikų akyse, turi ugdyti juos atsakomybės, tinkamo elgesio ir mokyti saugotis. Pavojai, su kuriais vaikai susiduria internete šiuo metu, yra kur kas sudėtingesni, nei tie, kurių tekdavo vengti prieš tris dešimtmečius. Pasak „ESET Lietuva“ IT inžinieriaus Ramūno Liuberto, kartų skirtumas atskleidžia ir skirtingą požiūrį į apsaugą.

Dažnai paaugliai nesidomi saugumu, nes jiems, užaugusiems su technologijomis, tai atrodo, kaip savaime suprantamas dalykas, kuriuo turi pasirūpinti interneto paslaugų tiekėjai, žaidimų kūrėjai, išmaniųjų įrenginių gamintojai ir visi kiti, bet ne jie patys

„Jei jūsų vaikai daugiau žino apie naujausias technologijas, nereiškia, kad jie moka geriau apsaugoti savo duomenis ir privatumą. Dažnai paaugliai nesidomi saugumu, nes jiems, užaugusiems su technologijomis, tai atrodo, kaip savaime suprantamas dalykas, kuriuo turi pasirūpinti interneto paslaugų tiekėjai, žaidimų kūrėjai, išmaniųjų įrenginių gamintojai ir visi kiti, bet ne jie patys“, – tvirtina R. Liubertas.

Saugumo ekspertai pataria tėvams labiau domėtis tuo, ką jų vaikai veikia internete. Prieš imantis griežtų veiksmų, kaip interneto svetainių blokavimas ar specialios programinės įrangos, kaip tėvų kontrolės sprendimai, kuri stebi atliekamus veiksmus ir neleidžia diegti programų, patariama kalbėtis apie kibernetines grėsmes, vaikų ir šeimos privatumą, kas yra leidžiama, o ko daryti nederėtų.

„Tiesiog namuose blokuodami tam tikras interneto svetaines ar žaidimus norimo rezultato nepasieksime – vaikai gali draudžiamus dalykus pasiekti mokykloje, svečiuodamiesi pas draugus ar naudodamiesi viešuoju internetu, – pastebi R. Liubertas. – Jei vaikams nėra paaiškinama, kodėl negalima siųstis nelegalios programinės įrangos ar naršyti kenksmingose interneto svetainėse, blokavimas nepadės.“

Saugumo ekspertai atkreipia dėmesį, kad vaikus reikėtų edukuoti ne tik apie kibernetines grėsmes ir sukčiavimo atakas, bet ir apie laiko valdymą naudojantis išmaniaisiais įrenginiais. Pasak T. Anscombės, vaikai turėtų žinoti, kad laikas, praleistas su išmaniaisiais įrenginiais, yra ne teisė, o privilegija. Verta atsiminti, kad išmanieji įrenginiai yra ne vien mobilieji telefonai ar kompiuteriai, bet ir žaidimų konsolės, prie interneto prisijungiantys žaislai ir kiti prietaisai.

Rekomenduojama rūpinantis šeimoje naudojamų įrenginių saugumu užtikrinti ir namų interneto apsaugą: naudoti antivirusines programas, kurios apsaugo interneto maršrutizatorius nuo įsilaužimų ir tikrina, kokie įrenginiai yra prisijungę prie namų tinklo.

„Svarbiausia – kalbėtis su savo vaikais. Mokydami juos apie deramą elgesį internete ir atsakomybę už savo veiksmus, taip pat turime gerbti jų privatumą. Jei palaikome sveikus santykius, nėra būtina sekti kiekvieno vaikų žingsnio internete, skaityti jų susirašinėjimus su draugais. Suteikdami vaikams reikalingas žinias, kaip reikėtų saugoti savo duomenis, leidžiame jiems atrasti interneto pasaulį, kuriuo galima mėgautis saugiai ir užtikrintai“, – komentuoja ESET saugumo ekspertas T. Anscombe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių