Indijoje sustabdyta paskutinio telegrafo veikla

Nuo šios savaitės Indijoje sustabdyta telegrafo veikla. Sekmadienį šimtai žmonių skubėjo išsiųsti paskutines telegramas pasaulio istorijoje.

Telegrafo linijos Indijoje – dar britų imperijos laikų palikimas. XIX amžiaus viduryje telegrafas reiškė technologinę pažangą ir garantiją, kad milžinišką koloniją bus patogu valdyti. Morzės abėcėle keliaudavo ir karinės strategijos, ir kasdienės žinutės. Jų iš šio pastato – centrinio Delio telegrafo biuro –  kasdien buvo išsiunčiama tūkstančiais, o greta sėdintys darbuotojai negalėdavo susikalbėti dėl didžiulio triukšmo.  Tačiau praėjusį sekmadienį čia stojo tyla – senąjį telegrafą Indijoje galiausiai nugalėjo pigesnės ir patogesnės ryšio priemonės – internetas ir mobilusis telefonas.

„Išlaidos yra per didelės, 30 žodžių telegrama kainuoja 25 rupijas, o trumposios žinutės – labai pigios. Žmonėms nebeapsimoka siųsti telegramų“, – teigė telegrafo biuro vyriausiasis vadybininkas Shamimas Akhtaras.

Telegrafo uždarymo dieną vyravo nostalgiškos nuotaikos. Indai didžiuodamiesi pasakoja apie telegrafo reikšmę nepriklausomybės kovose – kovotojai nupjaudavo laidus, kad britai prarastų ryšį su kolonija. Senieji telegrafo darbuotojai  sako, kad seniau jie prilygdavo gaisrininkams ir medikams. Telegrafo pastatas dieną ir naktį buvo pilnas, o  telegramas gabendavo maišais. Šiandien šie žmonės nežino, kur dirbs toliau. Jie teigia nesuprantantys, kodėl telegrafas turėjo būti uždarytas.
„Telegrafas tarnauja žmonėms, net jei jis nenešė pelno, nuostolių irgi nebuvo“, – sakė telegrafo darbuotojas Rohtashas Verma.

Telegrafo uždarymas nežinioje paliko daugybę gyventojų provincijoje, kur ne visada veikia mobilusis ryšys arba ne kiekvienas išgali juo naudotis.  Daugumai šių žmonių telegrama, nors ir retai gaunama, reikšdavo svarbią naujieną. Greičiausiai telegrafo nebesugrąžins ir pavienės peticijos prieš jo uždarymą: jaunoji karta, panašu, netruks pamiršti šios ryšio priemonės – Indijoje telekomunikacijų tinklas plečiasi sparčiausiai pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių