Į TKS siunčiamas pirmas krovininis erdvėlaivis po raketos „Sojuz“ nesėkmės

  • Teksto dydis:

Į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) ketvirtadienį turi išskristi JAV krovininis erdvėlaivis su atsargomis stočiai ir tai bus pirmas toks skrydis po praėjusio mėnesio incidento, kai sugedo rusų raketa „Sojuz“ su trijų žmonių įgula.

Paskutinę akimirką NASA dėl visa ko pridėjo papildomų atsargų trims TKS šiuo metu dirbantiems mokslininkams. Kitos raketos „Sojuz“ su dar trimis astronautais – rusu, kanadiečiu ir amerikiečiu – paleidimas planuojamas gruodžio 3 dieną.

Tarp papildomai siunčiamos įrangos yra papildomos atsarginės dalys TKS vandens regeneravimo sistemai ir šlapimo procesoriui, naujienų agentūrai AFP sakė NASA atstovas.

TKS jau yra kelios tokios sistemos, bet papildoma įranga turi būti kaip atsarga tam atvejui, jei stotyje kurį laiką nebus jokių žmonių. Dabartinė trijų žmonių įgula ten turi dirbti tik iki sausio.

Žmonių TKS nuolat yra nuo 2000-ųjų; astronautai atvyksta ir išvyksta įgulomis po 2–7 žmones.

Krovinį į TKS nugabens krovininis erdvėlaivis „Cygnus“, kurį raketa „Antares“ ketvirtadienį 4 val. 49 min. vietos (11 val. 49 min. Lietuvos) laiku iškels iš Volopo salos Virdžiniijoje.

Žinoma, taip įvyks tik tuo atveju, jei oro sąlygos bus palankios. Antradienį vakare meteorologinės prognozės numatė tik 30 proc. tikimybę, kad orai bus geri. Raketos paleidimo planams gali sutrukdyti tiršti debesys ir lietus, nurodė NASA.

Spalio 11 dieną kelios minutės po paleidimo sugedus raketai „Sojuz“, Rusija sustabdė visus kosminius skrydžius. Tai buvo pirmas toks nesėkmingas startas per posovietinę kosminių skrydžių istoriją.

Astronautai tuomet nenukentėjo, jų erdvėlaivis nusileido avariniu būdu. Rusija vėliau dėl incidento kaltino netinkamus veiksmus surenkant raketą Baikonuro kosmodrome, dėl kurio ji patyrė deformaciją, lėmusią vieno jutiklio gedimą.

Rusija šiuo metu yra vienintelė pasaulio valstybė, galinti skraidinti į kosmosą žmones. JAV pajėgumų tai daryti neturi nuo 2011-ųjų



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių