Grėsmės internete: kaip apsaugoti vaikus?

  • Teksto dydis:

Trečdalis penkiolikmečių yra dalinęsi internete savo nuotraukomis, kuriose jie buvo apsinuoginę. Tai – tik vienas iš šokiruojančių faktų, kuriuos atskleidė daugiau nei metus trukęs Anglijos vaikų reikalų komisaro (angl. Children’s Commisioner for England) tyrimas „Augant skaitmeniniame amžiuje“ (angl. Growing up Digital”).

ESET saugumo ekspertai tikina, kad vaikai, užsiimantys ne viena veikla virtualioje erdvėje, nesuvokia apie galimas grėsmes ir susiduria su rimtais pavojais.

2016 metais vykęs tyrimas atskleidė, kad beveik pusė jame dalyvavusių vaikų nesidomi, kokius duomenis jie atskleidžia, bandydami prisiregistruoti ar pasiekti tam tikrus internetinius kanalus. Taip pat tyrėjai išsiaiškino, kad jaunoji karta neskaito naudojimosi sąlygų ir taisyklių (angl. Terms and Conditions), nes jos per sudėtingai parašytos ir nesuprantamos.

Neapykantos kurstymas

Daugiau nei trečdalis 12-14 metų jaunuolių yra susidūrę su neapykantą kurstančiu turiniu, kuris yra nukreiptas prieš tam tikrą grupę žmonių. Prie tyrimo prisidėjo ir daugiau nei 900 tėvų, iš kurių 76 proc. pripažino, kad yra susirūpinę dėl pavojų internete, su kuriais gali susidurti jų vaikai. Kaip apsisaugoti ir kokias saugumo priemones pritaikyti?

Vaikui tik pradėjus domėtis išmaniaisiais įrenginiais, kompiuteriais, iš karto reikėtų pradėti atvirą pokalbį apie galimus pavojus ir kaip jų išvengti. ESET saugumo sprendimus platinančios įmonės „Baltimax” pardavimų vadovas Deividas Pelenis teigia: „Labai svarbu nuo mažų dienų vaikui rodyti gerą pavyzdį. Jeigu tėvai saugiai naudosis internetu, vaikai perims tai kaip kasdieninį įprotį ir bus lengviau išvengti galimų pasekmių”.

Gresia patyčios

Taip pat būtina vaikams paaiškinti, kad jų slaptažodžių niekas neturėtų žinoti, nes tai gali privesti iki kibernetinių patyčių, pasinaudojant jų pačių paskyromis. Daugiau nei 60 proc. apklausoje dalyvavusių vaikų yra patyrę patyčias internete, tad suaugusieji raginami nedelsti, vos tik kilus įtarimui, kad jų vaikas galėjo su jomis susidurti – patariama apie tai pasikalbėti su vaiku ar kreiptis pagalbos į specialistus.

Labai svarbu išmokyti vaikus suprasti, kaip svarbu neidentifikuoti savęs internete, ypač neaiškios reputacijos tinklalapiuose – tikras vardas ir pavardė tokiuose puslapiuose taip pat gali sukelti nemalonumų. Nerimaujantiems dėl vaikų saugumo internete rekomenduojama riboti jų naršymo laiką – gera praktika rodo, kad efektyvu nustatyti laiką kada galima, o kada negalima naudotis internetu.

Jei nujaučiama, kad vaikas žodinio susitarimo gali nevykdyti, naudokite tėvų kontrolės įrankius. Taip galėsite valdyti jų internete praleidžiamą laiką. Tėvų kontrolės įrankiai ne tik padeda apsaugoti vaiką nuo galimų pavojų, bet ir visą šeimą, taip pat namuose esančius įrenginius.

Britų tyrimas, kuriame dalyvavo 1 tūkst. vaikų, parodė, kad vaikai internete praleidžia daugiau nei 20 val. per savaitę. Daugelio iš jų tėvai net nežino, ką jų atžalos veikia virtualioje erdvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių