Gauti „keisti signalai“, sklindantys iš žvaigždės už 11 šviesmečių

  • Teksto dydis:

Astronomai teigia aptikę „keistus signalus“, sklindančius iš mažos, blausios žvaigždės už 11 šviesmečių nuo Žemės. Paslaptinguosius signalus tyrėjai užfiksavo gegužės 12 dieną Arecibo observatorijoje, milžinišku radioteleskopu, įrengtu dauboje Puerto Rike.

Radijo signalai atrodo sklindantys iš Ross 128, raudonosios nykštukės, kuri maždaug 2800 kartų blausesnė už Saulę, ir nežinoma, ar apie ją skrieja planetos. Abelis Méndezas, Puerto Riko universiteto Arecibe astrobiologas, sakė, kad žvaigždė stebėta 10 minučių ir per tą laiką užfiksuoti signalai buvo „beveik periodiški“.

A. Méndezas sakė, kad labai menkai tikėtina, jog tuos signalus skleidžia protinga nežemiška gyvybė, bet tokios galimybės atmesti kol kas negalima. „SETI [Search for Extraterrestrial Intelligence] grupės žino apie signalą“, – parašė jis e. laiške „Business Insider“.

„Labai įdomaus“ signalo paaiškinimai

Nors Arecibo pagarsėjęs savo vaidmeniu ieškant ateivių signalų, jis taip pat puikiai tinka tolimų galaktikų ir šalia Žemės esančių asteroidų sekimui.

A. Méndezas mano, kad labiau tikėtina, jog signalas atsklido iš kokio nors žmonių sukurto šaltinio, gal palydovo, praskriejusio tūkstančių kilometrų aukštyje. „[Arecibo] apžvalgos laukas yra ganėtinai platus, tad gali būti, kad signalai atsklido ne iš žvaigždės, bet kito objekto, esančio apžvalgos linijoje“, – svarstė A. Méndezas ir pridūrė, kad „kai kurie komunikacijų palydovai transliuoja mūsų stebėtais dažniais.“

Tačiau liepos 12-ąją tinklaraščio įraše apie Ross 128 paslaptį jis parašė, kad „niekada nesame regėję tokius pliūpsnius skleidžiančių palydovų“, ir pavadino signalus „itin keistais“.

Kitas galimas paaiškinimas – žvaigždės žybsnis, energijos pliūpsnis nuo žvaigždės paviršiaus. Nuo Saulės tokie žybsniai sklinda šviesos greičiu, spinduliuoja galingus radiosignalus, ir gali sutrikdyti palydovų darbą bei komunikacijas Žemėje, taip pat sukelti pavojų astronautams.

Įkandin Saulės žybsnių gali atsklisti lėtesni, tačiau energingesni vainikiniai masės išsiveržimai: Saulės dalelių antplūdis, galintis iškreipti planetos magnetinį lauką, sukelti geomagnetines audras, sugadinti elektros tiekimo linijas ir iškepti elektroniką.

Atidesnis žvilgsnis į Ross 128

Siekiant patikrinti, ar signalas vis dar ten, Arecibo stebės Ross 128 ir jo apylinkes dar daug kartų, sakė A. Méndezas. „Sėkmė bus, jei išvystume signalą vėl“, sklindantį iš žvaigždės, o ne aplinkinių krypčių, sakė jis. Jei signalo nebus, paslaptis tik pagilės.

Savo tinklaraštyje A. Méndezas parašė, kad kitų radioteleskopų jautrumo gali nepakakti signalo užfiksavimui, pažymėdamas vieną išimtį: Kinijos gigantišką 500 metrų apertūros sferinį radioteleskopą (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) FAST. Bet FAST dabar neveikia, nes yra kalibruojamas, ir nežinia, kada vėl pradės veikti.

Sethas Shostakas, SETI instituto vyr. tyrėjas, patvirtino, kad grupė gerai žino apie signalus ir gali panaudoti savo galingą Kalifornijoje įrengtą „Allen“ teleskopo masyvą jiems patikrinti.

„Iš tiesų, didelė tikimybė, kad tai žemiški trikdžiai. Lig šiol taip būdavo visada“, – atsakė S. Shostakas el. paštu „Business Insider“. Kol kas tėra vienintelis įdomus signalas iš kosmoso, kuris galėtų būti nuo nežemiškų civilizacijų: „WOW signalas. Jis tebėra gan keistas“, – sakė S. Shostakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gramatejau

gramatejau portretas
ne vienintelys, o vieninteliai

citizb

citizb portretas
Iš tikrųjų tai gana kvaila mąstyti, kad planetos Žemė gyventojai yra vienintelys mąstantys padarai tarp nesuskaičiuojamos galybės galaktikų ir protu neaprėpiamos erdvės
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių