„Galileo“ navigacinėje sistemoje – atominių laikrodžių gedimas

  • Teksto dydis:

Europos kosmoso agentūra trečiadienį pranešė, kad kai kuriuose iš 18 palydovų, priklausančių navigacijos sistemai „Galileo“, sutriko atominių laikrodžių veikla.

Gedimas gruodį pradėjusioje veikti sistemoje, turinčioje tapti Europos atsaku amerikietiškajam GPS tinklui, kol kas nepaveikė jos veiklos, žurnalistams Paryžiuje sakė ESA generalinis direktorius Janas Woerneris (Janas Vėrneris).

Vis dėlto jis pripažino, kad šis gedimas yra „opus reikalas“.

„Deja, dabar turime tokią situaciją, kad sugedo ir rubidžio, ir vandenilio mazerio laikrodžiai“ – iš viso devyni, nurodė J. Woerneris.

Jis kalbėjo apie du atominių laikrodžių, naudojamų „Galileo“ sistemoje, tipus – kiekviename palydove yra po du rubidžio ir vandenilio mazerio laikrodžius.

Kad sistema veiktų tinkamai, kiekvienam palydovui pakanka tik vieno veikiančio laikrodžio, o kiti prietaisai yra atsarginiai.

Kaip informavo J. Woerneris, dabar neveikia trys rubidžio ir šeši vandenilio mazerio laikrodžiai.

„Nežinome, ar galime juos atgaivinti, dar pernelyg anksti tai daryti“, – pridūrė jis.

Iki šiol dar nepranešta, kad dėl minėtų laikrodžių gedimo neveiktų bent vienas iš 18 paleistų palydovų. Du iš šių laikrodžių buvo viename palydove.

„Kol kas veiklos pajėgumai nepaveikti“, – sakė J. Woerneris.

„Visgi nesame akli... Jei šis sutrikimas turi kokių nors sisteminių priežasčių, turime būti atsargūs“, – pabrėžė jis.

Gedimų priežastis tiriama. ESA dar nenusprendė, kaip ateityje vyks palydovų paleidimas, nurodė agentūros vadovas.

Geriausi atominiai laikrodžiai

Visą „Galileo“ sistemą galiausiai turi sudaryti 30 palydovų.

„Turime pažiūrėti, ar galiausiai rasime kokią nors esminę priežastį ir ją pašalinsime, ar turime tiesiog eiti toliau“ ir kliautis atsarginiais laikrodžiais“, – sakė J. Woerneris.

Anot ESA, „Galileo“ novatorišką tikslumą lemia geriausi atominiai laikrodžiai, kokie kada nors yra buvę panaudoti navigacijai.

Kaip ir tradiciniai laikrodžiai, veikiantys švytuoklės siūbavimo principu, atominiai laikrodžiai skaičiuoja reguliarius virpesius. Šie prietaisai matuoja šiluma arba šviesa sužadinamų atomų spinduliuotės dažnį, elektronams peršokant iš vieno energijos lygmens į kitą.

Visgi gruodį paleistas projektas „Galileo“ patyrė keletą techninių ir biudžeto nesėkmių. 17-likos metų planuotas biudžetas išaugo daugiau nei triskart.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių