Ekspertas: Lietuvoje gilėja ir skaitmeninė atskirtis

Per pastarąjį dešimtmetį skaitmeninė ekonomika Europos Sąjungoje augo septynmyliais žingsniais. Ne išimtis ir Lietuva, įdiegusi ir pritaikiusi daug pažangių technologinių sprendimų.

Tačiau tuo pat metu šalyje gilėja ne tik socialinė, bet ir skaitmeninė atskirtis, pokalbyje „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pulsas“ teigė asociacijos INFOBALT vadovas Paulius Vertelka.

Į kasdienį gyvenimą vis labiau besiskverbiančios skaitmeninės technologijos verčia susidurti su dar gana nauju ir mažai aptartu reiškiniu visuomenėje - skaitmenine atskirtimi. „Tai rimta problema ir nėra vienareikšmio atsakymo, kaip ją spręsti“, - mano P. Vertelka.

Anot eksperto, tai galima padaryti dviem būdais - pačios technologijos tampa vis labiau suprantamos ir paprastesnės naudoti vis platesniam ratui žmonių.

Taip pat atskirčiai sumažinti reikėtų vyresnės kartos žmones apmokyti, kaip lengviau pasinaudoti technologijų sukuriama verte. „Štai geras pavyzdys galėtų būti skaitmeninis žemėlapis „Google Maps“. Nemokantiems juo naudotis tektų pirkti tradicinį žemėlapį, kuris yra ir brangesnis, ir sudėtingesnis, ir mažiau tinkamas, kai reikia veikti greitai“, - sako pašnekovas.

Kalbėdamas apie skaitmeninės ekonomikos raidą Lietuvoje P. Vertelka mano, kad bendros tendencijos yra teigiamos, tačiau mums labiausiai trūksta savų matavimų ir tikslesnės analizės, todėl tenka kliautis įvairiais ES indeksais: „Pirmiausia mums reikia patiems išmatuoti ir suprasti savo šalies skaitmeninę ekonomiką, jos potencialą ir tik tuomet galėsime priimti faktais ir analize paremtus sprendimus“.

Pagal Europos Sąjungos skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indeksą Lietuva yra per vidurį - 13-oje vietoje. „Daugelyje šio indekso dedamųjų mes esme gerokai aukščiau vidurkio, bet mūsų silpnybė yra žmogiškojo kapitalo trūkumas: trūksta žmonių, gebančių kurti informacinių technologijų produktus ir gebančių jais naudotis“, - sako P. Vertelka.

Jo manymu, Lietuvai norint priartėti prie Vakarų Europos šalių ekonomikos, reikia kuo labiau skaitmenizuoti mūsų smulkias, vidutines ir stambias įmones, atsisakant mažai našaus rankų darbo.

„Be to, reikia ne tik skaitmenizuoti gamybos procesus, bet sudaryti sąlygas visiškai skaitmeninių verslų atsiradimui. Pavyzdžiui, startuolių, kurie galėtų greitai ir sėkmingai plėstis tarptautiniu mastu“, - teigia asociacijos INFOBALT vadovas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių