Dėl lėšų taupymo Rusija NASA pasiūlė sumažinti TKS įgulą

  • Teksto dydis:

NASA svarsto Maskvos pasiūlymą sumažinti Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) nuolat dirbančių Rusijos kosmonautų skaičių nuo trijų iki dviejų, pirmadienį pranešė vienas pareigūnas.

Paprastai orbitinėje stotyje dirba šešių narių įgula. TKS, tarptautinio bendradarbiavimo simbolis, dar turėtų veikti bent iki 2024 metų.

Per spaudos konferenciją paklaustas apie žiniasklaidos pranešimus, kad Rusija svarsto sumažinti savo įgulos narių skaičių iki dviejų, JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) atstovas Kennethas Toddas (Kenetas Todas) sakė, kad TKS projekto partneriams, įskaitant Kanadą, Japoniją ir Europos Kosmoso agentūrą, yra žinoma apie šį pasiūlymą.

„Jie nagrinės galimybę sumažinti Rusijos segmente įgulos narių skaičių iki dviejų, – sakė K. Toddas, TKS operacijų integracijos vadovas. – Jie informavo apie tai partnerius.“

Rusijos žiniasklaida citavo šalies kosmoso agentūros „Roskosmos“ pareigūną, kuris sakė, kad Rusija dabar siunčia į TKS mažiau krovininių laivų, todėl sumažinus įgulą būtų galima sutaupyti lėšų.

Jungtinės Valstijos savo ruožtu intensyvina TKS aprūpinimo misijas, o amerikiečiai astronautai ruošiasi penktadienį išeiti į atvirą kosmosą ir sumontuoti jungtį komercinėms kapsulėms, kad per kelerius ateinančius metus daugiau privačių erdvėlaivių galėtų atskristi į orbitinę tyrimų laboratoriją.

Pasak K. Toddo, TKS projekto partnerės žino, jog Rusija yra įsipareigojusi dalyvauti šioje programoje bent iki 2024 metų. „Mes tai nagrinėsime, kaip darome visais panašiais atvejais. Aiškinsimės, kokių grėsmių tai galėtų sukelti programai. Visų pirmiausiai – riziką mūsų įgulai pačioje stotyje“, – pridūrė jis. 

Pasak K. Toddo, tarptautiniai partneriai taip pat aiškinsis, „ką galime padaryti ... kad pamėgintume prie to prisitaikyti arba padėti jiems suprasti, kad šis pasirinkimas yra blogas“.

Kol kas „tai tėra tik pasiūlymas, kurį jie pateikė, o mes jį išnagrinėsime“, perspėjo jis.

Pirmasis TKS modulis „Zaria“ („Aušra“) buvo iškeltas į orbitą 1998 metų lapkričio 20 dieną.

Modulių skaičius nuo dviejų išaugo iki 15, o šis projektas kainavo apie 100 mlrd. JAV dolerių.

Nuo 2000-ųjų stotyje nuolat gyvena ir dirba rotuojama astronautų įgula. Jos nariai paprastai kosmose išbūna po šešis mėnesius ir grįžta į Žemę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių