Bronzos amžiaus moters veidas: ar atitinka šiuolaikinio grožio standartus?

  • Teksto dydis:

Archeologų ir kriminalistikos specialistų komanda rekonstravo jaunos moters veidą, kuri mirė maždaug prieš 3700 metų. Avos vardu pavadinta Bronzos amžiaus gyventoja, manoma, priklausė virvelinės keramikos kultūrai, kuri buvo paplitusi visoje Europoje.

Ava palaikai buvo atrasti dar 1987 m. Mokslininkai vienoje uoloje aptiko jos kaukolę, keletą kaulų ir greta gulinčių keramikos dirbinių.

Projekto vadovas Majai Hoole'as teigia, kad rasti Bronzos amžiaus palaikus, palaidotus uoloje, yra labai neįprasta, nes dauguma to laikmečio kūnų buvo užkasami į žemę bei pažymėti akmenimis. Tokie kapai yra vadinami Kernsais.

 

„Duobės kasimas uolienoje turėjo užimti labai daug laiko. Gali būti, kad Avos mirčiai buvo ruoštasi iš anksto. Tačiau, kodėl būtent toks laidojimo būdas buvo pasirinktas, turbūt jau niekada nesužinosime“ – tvirtina M. Hoole'as.

Avos išvaizdos rekonstrukciją atliko veidų atkūrimo specialistas Hewas Morrisonas, kuris susidūrė su daug iššūkių. Pirmiausia, moters žandikaulyje trūko vienos dalies, kurią mokslininkas turėjo atkurti, naudodamas turimų kaulų matmenų skaičiavimus.

Atsižvelgiant į Avos dantų tūrį, Morrisonas galėjo nustatyti jos lūpų storį, o iš bendros kaukolės struktūros – kitų minkštųjų audinių sandarą. Žemiau yra pateiktas galutinis projekto rezultatas:

 

Pagal dantų bei kaulų nusidėvėjimą mokslininkai galėjo apskaičiuoti ir moters amžių. Manoma, kad Ava mirė sulaukusi 18–22 metų, tačiau to priežastis yra nežinoma.

Įdomu tai, kad rasta kaukolė yra (to amžiaus žmonėms nebūdingai) deformuota – keistai plokščia. Tai paskatino mokslininkus manyti, kad jos palaikai galėjo būti sąmoningai modifikuoti ją palaidojusių žmonių.

Kodėl tai buvo daroma, lieka neaišku, tačiau mokslininkai pabrėžia, kad Bronzos amžiuje vyravo daug keistų laidojimo tradicijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių