Avelės Dolly palikimas: ar valgome klonuotų gyvulių mėsą?

  • Teksto dydis:

Praėjus dviem dešimtmečiams po to, kai Škotijoje buvo paskelbta apie pirmąjį pasaulyje klonuotą žinduolį – avį Dolly (Doli), vartotojams gali kilti pagrįstų klausimų, ar jų geriamas pienas ir valgoma mėsa yra gaunama iš klonuotų karvių arba jų palikuonių.

Paprastas atsakymas – „tikriausiai“. Pasak ekspertų, šito neįmanoma tiksliai nustatyti, tai keblu netgi Europoje, kuri yra labiausiai negu bet kuris kitas pasaulio regionas priartėjusi prie maisto produktų, gaunamų iš klonuotų gyvulių, uždraudimo.

Ko gera, Dolly yra pati žinomiausia avis pasaulyje – galbūt išskyrus Biblijoje minimą avinėlį, kurį Abraomas paaukojo vietoje savo sūnaus.

Kai ta avelė išvydo pasaulį vienoje Edinburgo laboratorijoje 1996 metų liepos 5-ąją, ši žinia pateko į pirmuosius puslapius, sukeldama tiek džiugių lūkesčių, tiek grėsmingų perspėjimų.

Iš tikrųjų dauguma tikėtinų klonavimo galimybių lieka praktiškai nenaudojamos. Vis dėlto vienas Dolly palikimo aspektas pasirodė esantis labai sėkmingas: vertingiausių veislinių gyvulių klonavimas.

Privatusis sektorius šią rinkos nišą įvairiuose regionuose išnaudojo nevienodai aktyviai – padėtis Jungtinėse Valstijose, Kinijoje ir Europos Sąjungoje iš esmės skiriasi.

– JAV: FDA patvirtinta

„Labiausiai dramatišką poveikį Dolly klonavimas padarė gyvulių klonavimui Jungtinėse Valstijose“, – bioetikos ir klonavimo ekspertas Aaronas Levine'as (Eronas Livainas), dirbantis Džordžijos technologijų universitete.

2008 metais JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) padarė išvadą, kad maisto produktai, gaunami iš galvijų, kiaulių ir ožkų klonų, yra tokie pat saugūs valgyti, kaip ir iš bet kurių kitų galvijų, kiaulių arba ožkų. Netgi mokslininkai negali atskirti sveiko klono nuo gyvulio, išauginto naudojant tradicinius metodus, pažymėjo priežiūros agentūra.

Amerikoje nėra jokių įpareigojimų specialiai žymėti klonuotų gyvulių arba jų prieauglio mėsą arba pieną – ar tie produktai būtų parduodami šalies rinkoje, ar užsienyje.

Gyvulininkystės sektorius niekada nesiekė įprastos reprodukcijos pakeisti klonavimu, kadangi šis procesas yra sudėtingas ir brangus: klonuoti vieną gyvulį gali kainuoti daugiau negu 10 tūkst. eurų. Be to, šis metodas kol kas nelabai sėkmingas, ir tik nedaugelis klonuotų embrionų išgyvena, kol tampa sėkmingai atvestais jaunikliais. Taigi dėmesys yra sutelktas į pačių vertingiausių reproduktorių genetinį kopijavimą, kad jie natūraliai vestų ne mažiau vertingus palikuonius.

„Jungtinėse Valstijose klonavimas gana plačiai naudojamas reproduktoriams dauginti, – sakė A.Levine'as. – Klonuoti gyvuliai neturėtų tiesiogiai patekti į maisto produktų gamybos grandinę. Nors įtariu, kai kurie į ją patenka“.

Vienos iš komercinio gyvulių klonavimo lyderių Jungtinėse Valstijose yra bendrovė „Cyagra“, įsikūrusi Elizabettauno mieste Pensilvanijos valstijoje, ir „ViaGen“, veikianti Teksaso valstijos mieste Ostine. Bent viena iš šių bendrovių (ViaGen) taip pat teikia branginamų kačių ir šunų klonavimo paslaugą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių