Aukcione parduotas fiziko S. Hawkingo vežimėlis ir daktaro disertacijos originalas

  • Teksto dydis:

Britų astrofiziko Stepheno Hawkingo (Stiveno Hokingo) daktaro disertacijos rankraštis, pasirašytas jo netvirta ranka, tapo vienu iš pagrindinių daiktų, susijusių su vienu iškiliausių per kelis pastaruosius dešimtmečius mokslininkų ir parduotų beveik už 1,4 mln. svarų (1,6 mln. eurų) Londone surengtame aukcione, pasibaigusiame ketvirtadienį.

Parduotas disertacijos „Besiplečiančių visatų savybės“ (Properties of Expanding Universes) rankraštis yra viena iš penkių originalių jos kopijų. Per „Christie's“ aukcioną už ją buvo sumokėta 584 750 svarų (670,9 tūkst. eurų), keturiskart daugiau nei buvo prognozuota.

Raudona oda aptrauktas vairalazde valdomas savaeigis neįgaliojo vežimėlis, kuriuo S. Hawkingas naudojosi nuo 9-o dešimtmečio pabaigos iki 10-o dešimtmečio vidurio, buvo parduotas už 296 750 svarų (340,5 tūkst. eurų), o už bestseleriu tapusios jo knygos „Trumpa laiko istorija“ (A Brief History of Time) egzempliorių su autoriaus nykščio atspaudu gauta 68 750 svarų (78,9 tūkst. eurų).

Komiško animacinio televizijos serialo „Simpsonai“ (The Simpsons) vienos dalies, kurioje pasirodė pieštinis S. Hawkingo personažas, scenarijus buvo parduotas už 6 250 svarų (7,2 tūkst. euru).

Per šį aukcioną parduota iš viso 22 daiktai arba jų rinkiniai.

Ši kolekcija atspindėjo S. Hawkingo genialų protą, didžiulį ryžtą ir humoro jausmą. Prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytas mokslininkas, visą gyvenimą stengęsis įminti Visatos paslaptis, mirė šių metų kovą, būdamas 76 metų.

S. Hawkingas savo disertaciją paskelbė 1965-asiais, praėjus dvejiems metams po to, kai jam buvo diagnozuota amiotrofine lateralinė sklerozė (ALS) – motorinių neuronų liga, dėl kurios ilgainiui mokslininko kūnas buvo paralyžiuotas.

Pirmuosius 117 puslapių išspausdino jo pirmoji žmona Jane (Džein), bet autorius ranka pasirašė dviejose vietose ir užrašė žodžius „Ši disertacija yra mano originalus darbas.“ S. Hawkingas taip pat ranka parašė kelias matematines lygtis.

Kai šis dokumentas praeitais metais buvo paviešintas internetu Kembridžo universiteto, kuriame S. Hawkingas visą gyvenimą dirbo, jis buvo toks populiarus, kad dėl per didelio skaitytojų skaičiaus netgi sutriko tinklalapio darbas.

Gyvenimo kronika

Aukcione taip pat buvo parduota S. Hawkingo medalių ir apdovanojimų, įskaitant suteiktus Karališkosios astronomijos draugijos, kolekcija.

Už visus daiktus buvo sumokėta iš viso 1 384 625 svarų (1,59 mln. eurų).

„Mums labai malonu, kad „Christie's“ mums padėjo atlikti svarbų darbą, tvarkant mūsų mylimo tėvo archyvus ir jo unikalią, vertingą asmeninių ir profesinių daiktų kolekciją, tapusią jo gyvenimo ir darbo kronika“, – prieš aukcioną sakė astrofiziko duktė Lucy Hawking (Liusi Hoking).

„Taip pat suteikiame jo darbo gerbėjams galimybę įgyti prisiminimą apie mūsų tėvo nepaprastą gyvenimą – nedidelį daug primenančių ir jaudinamų daiktų rinkinį“, – pridūrė ji.

Kvietimas į keliais metais anksčiau įvykusį vakarėlį, išsiųstas kaip humoristinis eksperimentas, siekiant patikrinti, ar į jį atvyks kokių nors keliautojų laiku, buvo parduotas daugiau kaip dešimteriopai brangiau nei prognozuota, už 100 svarų (115 eurų). Tuo tarpu už striukę, kurią mokslininkas vilkėjo kuriant vieną 2016 metais išleistą dokumentinį filmą, buvo sumokėta 40 tūkst. svarų (45,9 tūkst. eurų).

Šie daiktai tėra nedidelė dalis iš S. Hawkingo archyvo, kurį šeima perduoda valstybei, kad nereikėtų mokėti paveldėjimo mokesčio. Vis dėlto kol kas nežinoma, kur ši kolekcija bus laikoma.

Per aukcioną surinktos lėšos atiteks šeimai, išskyrus gautas už parduotą neįgaliojo vežimėlį – šie pinigai bus paaukoti Motorinių neuronų ligos asociacijai ir Stepheno Hawkingo fondui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių