Atskrieja keturi asteroidai?

Interneto platybėse jau kurį laiką sklando kone pasaulio pabaigą pranašaujanti žinutė. Iš pradžių gyventojai buvo gąsdinami planetos susidūrimu su itin stambiu 2,5 mylios pločio asteroidu, dabar užsienio portalai trimituoja net apie keturis asteroidus, kurie prie Žemės priartės esą jau šį šeštadienį.

Vieni šį dangaus kūną įvardija esant 2,5 karto didesnį nei Londono dviaukštis autobusas, kiti jau mini, jog jis tiek kartų didesnis už šio miesto simbolį Big Beną. Būta gandų, jog asteroidas gali sunaikinti Meksiką ir JAV, tačiau suskubta juos neigti.

Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas Šarūnas Mikolaitis patikino, jog pirmasis asteroidas, pavadintas 2018 VA2, arčiausiai Žemės praskries lapkričio 9 d. 1 val. 1 min. (Grinvičo laiku). Jo apskaičiuotas dydis yra nuo 10 iki 23 m.

"Šis asteroidas priartės 1,87 karto didesne distancija nei atstumas iki Mėnulio. Kitą dieną, šeštadienį, 14 val. 3 min., 14 val. 19 min. ir 18 val. 26 min. (GMT) praskries dar trys nedideli (iki 30 m skersmens) asteroidai (2018 VS1, 2018 VR1, 2018 VX1). Pastarasis priartės arčiausiai, mus nuo 2018 VX1 asteroido skirs tik 0,99 Mėnulio atstumo", – patikino specialistas.

Aiškėja, jog nuo lapkričio 9 d. iki Naujųjų metų praskries iš viso 16 NEO asteroidų, iš kurių pats įspūdingiausias bus objektas 163899 (2003 SD220).

"Tai didelis kūnas, kurio apskaičiuotas skersmuo yra tarp vieno ir dviejų kilometrų. Jis gruodžio 22 d. praskries pro mus didesniu nei 7,36 atstumai iki Mėnulio distancija", – aiškino Š.Mikolaitis.

Tokie objektai vadinasi NEO (Near-Earth Objects).

"Jie dėl planetų gravitacijos įtakų buvo pritraukti arčiau Žemės orbitos. Tai yra asteroidai, kurių dauguma susiformavo srityje tarp Marso ir Jupiterio orbitų. Arba kometos, kurios sudarytos iš vandens ledo bei dulkių atkeliauja iš išorinių Saulės sistemos regionų. Šie asteroidai ir kometos, vertinant astronominiais masteliais, tiesiog praskrieja gana arti Žemės. Astronomams atstumas iki Mėnulio yra itin mažas, tik 384 tūkst. 402 km. Dauguma NEO asteroidų priartėja prie Žemės ne arčiau nei yra nutolęs Mėnulis ir mums negali sukelti pavojaus", – komentavo Š.Mikolaitis.

2013 m. vasarį Čeliabinske nukritęs asteroidas buvo maždaug 20 metrų dydžio. Jam sprogus buvo apgadinta per 7 tūkst. pastatų (dažniausiai dužo langai) ir sužeista (dažniausiai duženomis) iki 1 500 žmonių.

Iki 15 km skersmens asteroidas, nukritęs prieš 66 mln. metų, sukėlė katastrofą, kuri sunaikino 75 proc. visų gyvūnų rūšių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

darius

darius portretas
nera jokio kosmoso...

to-juk

to-juk portretas
visų pirma pasižiūrėk į veidrodį-tai šita bakterija bus pirmiausiai sunaikinta.

juk

juk portretas
kazkam tai reikia sunaikinti sias issigimusias /bakterijas ir virusus/ kurios vadinasi homosapiens nes yra kenksmingos visatai ir paciai zemei .......
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių