„Aštuntieji rutuliai“: NASA pristatė naują būsimų astronautų kartą

  • Teksto dydis:

Antradienį NASA Džonsono kosminiame centre (Hiustonas, Teksasas, JAV), kur prasidės dvejų metų trukmės intensyvių treniruočių ir mokymų programa, buvo pristatyti aštuoni nauji kandidatai į astronautus – jie vadinami "Aštuntaisiais rutuliais". Ši aštuoniukė vadinama naujos kartos astronautais – kartos, kuri, tikėtina, dalyvaus pirmojoje žmonijos misijoje į asteroidą ir Marsą, skelbia "Space.com".

"Džonsono kosminis centras astronautų namais yra jau 50 metų – nuo pat pirmųjų programos "Gemini" ir "Apollo" misijų iki istorinės 30 metų trukusios daugkartinio naudojimo erdvėlaivių "Space Shuttle" eros pabaigos ir nūdienės TKS", - pareiškė NASA vadovas, buvęs astronautas Carlzas Boldenas (Charles Bolden).

"Naujieji astronautai, kuriuos šiandien pristatome, yra ypač svarbūs siekiant ambicingų tikslų, - pabrėžė NASA vadovas. – Jie tęs mūsų misiją tyrinėti pasaulį, taps pavyzdžiu berniukams ir mergaitėms, vyrams ir moterims iš viso pasaulio. Jų kelionė prasideda šiandien, o tauta, kaip visada, bus šalia jų ir su jais, kai jie kils į žvaigždes."

Aštuoni rimčiausi kandidatai į astronautus iš daugiau kaip 6 tūkst. pretendentų buvo atrinkti šių metų birželį. Tai – keturi vyrai ir keturios moterys: Džošas Kasada (Josh Cassada), Viktoras Gloveris (Victor Glover), Nikas Hagas (Nick Hague), Endrius Morganas (Andrew Morgan), Kristina Hamok (Christina Hammock), Nikolė Man (Nicole Mann), Ana Maklein (Anne McClain) ir Džesika Meir (Jessica Meir).

"Šie naujos kartos amerikiečių astronautai turės... galimybę skristi naujomis komercinėmis kosminio transporto sistemomis, kurios dar tik kuriamos, - pridūrė Č. Boldenas. – Dar svarbiau yra tai, kad jie bus tie, kurie planuos ir galbūt patys dalyvaus pirmose žmonijos misijose į asteroidą ir į Marsą. Žinoma, jiems viskas prasidės misijomis Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS)."

Pagal ilgametę NASA tradiciją, "Aštuntaisiais rutuliais" (angl. – "The Eight Balls") šią būsimų astronautų laidą pavadino 2009 m. astronautų laidos absolventai, kurie turėjo pravardę "bukagalviai", "mulkiai" (angl. - "The Chumps") – jie dabar ruošiasi pirmiesiems savo skrydžiams į TKS.

"Aštuntas rutulys amerikietiško biliardo (pulo) žaidime mušamas paskutinis. Štai, ką reiškia jų pavadinimas. O ankstesnioji astronautų karta, tikisi, kad tikrais astronautais taps visa šios kandidatų klasės aštuoniukė", - palinkėjo Astronautų rengimo centro vadovas Bobas Benkenas (Bob Behnken).

Kol bet kuris iš "Aštuntųjų rutulių" įgis teisę dalyvauti kosminėje misijoje, praeis mažiausiai dveji metai. Pirmiausiai kandidatai turės įveikti mokymų ir treniruočių programą.

"Visi aštuoni dalyvaus naujose plataus rango pratybose, - "Space.com" aiškino B. Benkenas. – Kai kurie iš jų jau turi bazinę karinio parengimo pratybų patirtį, tačiau kosminiai reikalai – naujiena visai aštuoniukei, tad, galvoju, jie smagiai praleis laiką."

"Kandidatai į astronautus (askanai – angl. "ascans" – "astronaut candidates") visų pirma bus supažindinti su techniniais gyvenimo ir darbo TKS aspektais, - pasakojo Astronautų rengimo centro vadovas. – Be to, jie treniruosis įvairiose po visą šalį išsibarsčiusiose NASA pratybvietėse. Mokymai bus organizuoti taip, kad "klasė kaip vienetas nepriekaištingai įgytų viską, ko reikia, kad NASA sėkmingai įgyvendintų savo tikslus."

Kandidatai į astronautus taip pat mokysis pilotuoti reaktyvinius naikintuvus.

"Jie treniruosis pilotuoti viršgarsinius reaktyvinius lėktuvus T-38, - pridūrė B. Benkenas. – Tie, kurie jau turi karinės aviacijos patirties, patobulins savo įgūdžius, o tokios patirties neturintieji jos būtinai įgis."

"Mūsų didžiausia atsakomybė – mokytis iš visų mus supančių žmonių, kurie daugybę metų kūrė NASA istoriją, - kalbėjo viena iš kandidačių į astronautus Ana Maklein. – Kai ateis laikas estafetės lazdelę perduoti mums, mes būsime pasiruošę."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių