Astronomai paskelbė pirmąją juodosios skylės nuotrauką

  • Teksto dydis:

Astronomai trečiadienį pademonstravo pirmąją juodosios skylės nuotrauką.

Trečiadienį astronomai iš viso pasaulio vienu metu surengė šešias spaudos konferencijas Briuselyje, Šanchajuje, Tokijuje, Vašingtone, Santjage ir Taibėjuje ir paskelbė tyrimų Įvykių horizonto teleskopu (Event Horizon Telescope, EHT), skirtu būtent šių dangaus objektų paieškai, pirmuosius rezultatus.

Ryškiai oranžinės dujų ir plazmos aureolės apsupto juodo branduolio nuotraukoje matyti juodoji skylė, esanti galaktikoje M87, nuo kurios Žemė nutolusi maždaug 50 mln. šviesmečių atstumu.

Iš visų mums nematomų Visatos jėgų ir objektų, įskaitant tamsiąją energiją ir tamsiąją medžiagą, nė vienas labiau nekurstė žmonių smalsumo negu nematomos bedugnės, galinčios praryti ir dulkių telkinius, ir ištisas žvaigždes.

Astronomai dar XVIII amžiuje pradėjo kelti prielaidas, kad galbūt egzistuoja visa ryjančios „juodosios žvaigždės“, o vėliau pradėjo kauptis netiesioginių įrodymų, kad tokių objektų išties esama.

Juodosios skylės terminą 7-ojo dešimtmečio viduryje pasiūlė amerikiečių fizikas Johnas Archibaldas Wheeleris (Džonas Arčibaldas Vileris).

„Prieš daugiau kaip 50 metų mokslininkai pamatė, kad mūsų galaktikos centre yra kažkas labai ryškaus“, – naujienų agentūrai AFP sakė Europos kosmoso agentūros (ESA) astrofizikas Paulas McNamara (Polas Maknamara), juodųjų skylių ekspertas.

Šio objekto „gravitacija pakankamai stipri, kad žvaigždės aplink jį suktųsi labai greitai – (kai kurios aplink jį apskrieja) vos per 20 metų“, aiškino jis.

Koks trumpas ši periodas galima spręsti iš fakto, kad mūsiškė Saulės sistema aplink Paukščių tako galaktikos centrą apskrieja tik maždaug per 230 mln. metų.

Galiausiai astronomai iškėlė prielaidą, kad šie spindintys objektai yra juodosios skylės, gaubiamos besisukančių smarkiai įkaitusių dujų ir plazmos žiedų.

Tačiau ties šių švytinčių žiedų vidiniais kraštais įsigali visiška tamsa.

„Įvykių horizontas nėra fizinė riba, ant jo nebūtų įmanoma atsistoti, – pažymėjo P. McNamara. – Jeigu esat į vidų nuo jo, nebegalit ištrūkti, nes tam reikėtų begalinės energijos. Jeigu esate šiapus – iš principo ištrūkti dar galite.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu  portretas
griuk is juoko,juodos skyles 'nuotrauka',tiek milijonu sviesmeciu o jie bac ir turi nuotrauka, neturi saules sistemos planetu aiskiu nuotrauku ,o cia turi nuotrauka,kaip zvakutes liepsneles nakti per velines,

Iš kitos galaktikos

Iš kitos galaktikos portretas
Mano manymu juodosios skylės nuotrauka daryta su termovizorium užkietėjus viduriams, maždaug iš metro atstumo .O rimtai, tai dabar gal pigs dujos, ar elektra, ar tik šiaip Žemėje įsivyraus socialinė lygybė?

zelemuncikas

zelemuncikas portretas
Anonimas paprasčiausias stuobrys su dreve maistui.Puiki žmonijos savybė žingeidumas ir fantazija.Mano vaizduotėje Juodoji skylė,tai didžiuliu greičiu besisukančio vilkelio ašies centas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių