Astronautai atvirame kosmose pametė vieną iš apsauginių ekranų

  • Teksto dydis:

Į atvirą kosmosą iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) ketvirtadienį išėję astronautai pametė svarbią audeklinių ekranų dalį, kuri lėtai nudreifavo tolyn.

Amerikiečių astronautė Peggy Whitson (Pegi Vitson) apie šį įvykį nedelsdama pranešė Misijos valdymo centrui, iš kurio buvo stebima, kaip tas lopas tolsta. NASA sakė, kad bus atidžiai stebima, ar jis nekliudys kokios nors TKS sistemos dalies.

Specialus ekranas apsaugo stotį nuo mikrometeoritų. Prarastas vienas iš keturių gabalų, kuriuos P.Whitson ir Shane'as Kimbrough (Šeinas Kimbro) turėjo pritvirtinti buvusioje perkelto švartavimosi lizdo vietoje. Pasak NASA atstovo Danielo Huoto (Danielo Hjuoto), trys likę gabalai pridengė jautriausias vietas.

Šis įvykis labai nemalonus P.Whitson, kuri šią dieną tapo daugiausia kartų (aštuonis) į atvirą kosmosą išėjusia moterimi astronaute.

D.Huotas sakė, kad kol kas nenustatyta, kaip tas ekranas buvo pamestas; manyta, kad jis turėjo visą laiką būti pririštas prie stoties arba prie kurio nors astronauto.

Ir anksčiau būdavo pametami įvairūs daiktai – varžtai, ar įrankiai, bet dabartinis lopas yra didžiausia netektis: apie 5 cm storio ir maždaug 1,5 x 0,6 m dydžio, kai yra išskleistas; sveriantis apie 8 kg.

Praėjusį penktadienį 39 metų prancūzas Thomas Pesquet (Tomas Peskė) ir 49 metų amerikietis Shane'as Kimbrough (Šeinas Kimbro) atjungė senąjį prisijungimo bloką, kuris sekmadienį specialiu mechanizmu, valdomu iš centro Hjustone, buvo perkeltas į kitą, geresnę vietą. Čia ateityje švartuosis firmų „SpaceX“ ir „Boeing“ krovininės kapsulės.

P. Whitson pateko į istoriją

P. Whitson ketvirtadienį pateko į istoriją, tapusi daugiausiai kartų į atvirą kosmosą išėjusia moterimi astronaute.

Jau aštuntą kartą 57 metų P.Whitson išėjo į atvirą kosmosą iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) ir viršijo ankstesnį amerikietei Suni Williams (Sani Viljams) priklausiusį rekordą.

Išėjimas į atvirą kosmosą prasidėjo 7 val. 29 min. (14 val. 29 min. Lietuvos laiku), kai P.Whitson ir Shane'as Kimbrough (Šeinas Kimbro) įjungė savo astronautų kostiumų vidaus baterijas ir pro tambūrą išplaukė į kosminį vakuumą.

„Būkit atsargūs ir pasidžiaukite buvimu išorėje, – palinkėjo prancūzų astronautas Thomas Pesquet (Toma Peskė), atsidarius liukui. – Aš jūsų lauksiu“.

Šio išėjimo į atvirą kosmosą užduotis yra tęsti Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) atnaujinimo darbus, ruošiantis būsimam komercinių erdvėlaivių atvykimui ateinančiais metais.

Ketvirtadienio išėjimas į atvirą kosmosą yra dar vienas iš virtinės darbų naujoms kosminių aparatų prisijungimo vietoms įrengti. Naujieji prisijungimo adapteriai bus skirti naujos kartos komerciniams erdvėlaiviams, kuriuos kuria „ SpaceX“ ir „ Boeing“ ir kuriais astronautai į TKS bus skraidinami nuo 2018 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių